Защо сънят е важен за тийнейджърите?

2014-03-07 11:00:00
Защо сънят е важен за тийнейджърите?
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои тийнейджъри подценяват съня. Той е важен, но много хора го пренебрегват. Училище, домашни, приятели, излизания, почасова работа, тренировки и какво ли още не запълва деня ти. Стоиш до късно, сутрин ставаш трудно, но се опитваш да смогнеш с всичко. Навярно ти изглежда, че нямаш време за сън. А истината е, че ако спиш по-малко от 8 часа на денонощие, това е недостатъчно.

 

Достатъчният сън е толкова важен, колкото и правилното хранене. Без достатъчно сън, тялото не може да функционира правилно. Понякога човек дори не знае, че си вреди. Сега ще ти посочим няколко причини, защо не трябва да пренебрегваш съня.

 

Добрият сън може да помогне за по-добри оценки в училище. Без достатъчно сън, не можеш да очакваш, че ще дадеш най-доброто от себе си, когато става дума за училище. Дълго време без достатъчно сън може да влоши оценките ти, да ти се появят проблеми с паметта. Според някои проучвания дори можеш да изпаднеш в депресия, заради недоспиване. За тийнейджъри се препоръчват около осем часа и половина сън на денонощие.

 

Ако вече имаш книжка и караш, недоспиването може да бъде много опасно. Преди да шофираш, увери се, че си в кондиция и не сядай зад волана ако се чувстваш зле. Това може да е опасно за живота ти, както и за живота на останалите участници в движението.

 

 

Наистина се нуждаеш от сън. Спането не е нещо, което просто искаш, това е нужда, която е нормална и трябва да си обръщаш внимание. На твоята възраст е нормално да ти се спи повече, това е така защото сега растеш и се развиваш. Възрастните спят по-малко от тийнейджърите.

 

Недостатъчният сън може да доведе до излишни килограми. Ако спиш по-малко от осем часа за денонощие, се смята, че не спиш достатъчно. Изследване, направено от американски учени, доказва, че тийнейджърите, които не спят достатъчно имат повишен риск от затлъстяване.

 

Сънят ще ти помогне да не се разболяваш. Няма как да си в добра форма ако не спиш достатъчно. Когато не си набавяш достатъчно сън, имунната ти система отслабва и е много по-лесно да се разболееш. Ако не си доспиваш, дори можеш да станеш агресивен/на.

 

Не подценявай съня, важно е да спиш поне по осем часа на денонощие и да не си вредиш с недоспиване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия