Митове и доказателства за борбата с махмурлука [част втора]

2016-07-13 19:19:00
Митове и доказателства за борбата с махмурлука [част втора]
Снимка: Pixabay

Ето още няколко мита и истини за преборването на тежкия махмурлук:

 

7. Мед – доста вкусно и приятно, лъжа-две мед преди лягане гарантира облекчение. Фруктозата в него увеличава нивото на кръвната захар, неутрализира действието на алкохола и помага за неговото разграждане.

 

8. Повръщане – звучи гадно и пресилено, но буквално ако върнеш част от това, което си погълнал, организмът ти ще се бори да разгради доста по-малко отрови в теб. Дори и да не ти се повръща, опитай се преди да си легнеш. Организмът и сам ще се опитва да изхвърли по всякакви начини поетите токсини, било то храна или алкохол, а ако успее да се отърве от тях, ти си гарантираш по-лек сън.

 

 

9. Изхвърляне на токсините – ако повръщането не ти допада, има още един начин, по който да опиташ. Сещаш се, естественият път на храната. Ако успееш, определено ще ти е в пъти по-леко от преди малко.

 

10. Зелев сок – доста ефективен метод, зелето съдържа големи количества витамин С и витамин В1. Те пък засилват разграждането на алкохола, а също и доста стимулират горепосоченото изхвърляне на токсините по втория начин. Минусът на зелевия сок е, че не винаги е под ръка, когато ти трябва.

 

11. Шкембе чорба – перфектното средство за изтрезняване. Овкусената супа съдържа много полезни вещества, сред които са соли, минерали и протеини. Запознати твърдят, че шкембе чорбата трябва да е възможно по-люта, мазна и кисела, за по-голям ефект, а други казват, че „ако си се направил на чорба, само чорбата може да те оправи“.

 

12. Вода – след тежката пиянска вечер, тялото ти се дехидратира, водата се изпарява, мозъкът ти се свива и затова те боли толкова много глава. Съответно водата е възможно най-универсалното средство, което да ти помогне. Или трябва да пиеш много вода по време на цялата вечер, или пък пий много вода преди лягане. Не забравяй, става дума за ВОДА, а не за други течности – кока-кола, портокалов сок, те не вършат същата работа, в тях има изкуствени подсладители, за които също трябват още големи количества вода.

 

13. Плодове – лекарите препоръчват плодове за закуска, защото захарите в тях са естествени, както и многото витамини. Важното е да са пресни, а не консервирани, сухи или замразени. Те бързо неутрализират алкохола в организма, а динята има освен захари, и голямо съдържание на вода в себе си.

 

14. Предварителни мерки за сигурност –най-важното е, след като си заформяш купон, просто да се подсигуриш предварително, за не се чувстваш зле след партито. Не пий на гладно. Ако пиеш така, алкохолът влиза бързо на празен стомах, усвоява се светкавично и те боли двойно после. Старите хора съветват да изпиеш чаша вода или чаша мляко преди да пиеш алкохол, за да омекотиш щетите. Замезвай си с приятни месца – луканка, саламчета, всичко, което има повече месо вътре, а ако е и по-мазно е по-добре, за да обере алкохола после. Някои дори пият зехтин преди алкохола, за да може той да се полепи по стените на стомаха и да забави прякото навлизане на алкохол в кръвта. Други пък слагат 1 пръст масло в чашата си с концентрат, за да неутрализират химичния му състав. Също, не забравяй да си сложиш шише с вода до леглото, за да може когато ожаднееш бързо да задоволиш нуждата си от чиста течност.

 

Все пак, единственото и най-логично 100% решение на проблема с алкохола, е да не прекаляваш с употребата му. :)

 

Първата част от статията четете тук:

 

1.       Мед – доста вкусно и приятно, лъжа-две мед преди лягане гарантира облекчение. Фруктозата в него увеличава нивото на кръвната захар, неутрализира действието на алкохола и помага за неговото разграждане.

2.       Повръщане – звучи гадно и пресилено, но буквално ако върнеш част от това, което си погълнал, организмът ти ще се бори да разгради доста по-малко отрови в теб. Дори и да не ти се повръща, опитай се преди да си легнеш. Организмът и сам ще се опитва да изхвърли по всякакви начини поетите токсини, било то храна или алкохол, а ако успее да се отърве от тях, ти си гарантираш по-лек сън.

3.       Изхвърляне на токсините – ако повръщането не ти допада, има оше един начин, по който да опиташ. Сещаш се, естественият път на храната. Ако успееш, определено ще ти е в пътипо-леко от преди малко.

4.       Зелев сок – доста ефективен метод, зелето съдържа големи количества витамин С и витамин В1. Те пък засилват разграждането на алкохола, а също и доста стимулират горепосоченото изхвърляне на токсините по втория начин. Минусът на зелевия сок е, че не винаги е под ръка, когато ти трябва.

5.       Шкембе чорба – перфектното средство за изтрезняване. Овкусената супа съдържа много полезни вещества, сред които са соли, минерали и протеини. Запознати твърдят, че шкембе чорбата трябва да е възможно по-люта, мазна и кисела, за по-голям ефект, а други казват, че „ако си се направил на чорба, само чорбата може да те оправи“.

6.       Вода – след тежката пиянска вечер, тялото ти се дехидратира, водата се изпарява, мозъкът ти се свива и затова те боли толкова много глава. Съответно водата е възможно най-универсалното средство, което да ти помогне. Или трябва да пиеш много вода по време на цялата вечер, или пък пий много вода преди лягане. Не забравяй, става дума за ВОДА, а не за други течности – кока-кола, портокалов сок, те не вършват същата работа, в тях има изкуствени подсладители, за които също трябват още големи количества вода.

7.       Плодове – лекарите препоръчват плодове за закуска, защото захарите в тях са естествени, както и многото витамини. Важното е да са пресни, а не консервирани, сухи или замразени. Те бързо неутрализират алкохола в организма, а динята има освен захари, и голямо съдържание на вода в себе си.

8.       Предварителни мерки за сигурност –най-важното е, след като си заформяш купон, просто да се подсигуриш предварително, за не се чувстваш зле след партито. Не пий на гладно. Ако пиеш така, алкохолът влиза бързо на празен стомах, усвоява се светкавично и те боли двойно после. Старите хора съветват да изпиеш чаша вода или чаша мляко преди да пиеш алкохол, за да омекотиш щетите. Замезвай си с приятни месца – луканка, саламчета, всичко, което има повече месо вътре, а ако е и по-мазно е по-добре, за да обере алкохола после. Някои дори пият зехтин преди алкохола, за да може той да се полепи по стените на стомаха и да забави прякото навлизане на алкохол в кръвта. Други пък слагат 1 пръст масло в чашата си с концентрат, за да неутрализират химичния му състав. Също, не забравяй да си сложиш шише с вода до леглото, за да може когато ожаднееш бързо да задоволиш нуждата си от чиста течност.

Все пак, единственото и най-логично 100% решение на проблема с алкохола, е да не прекаляваш с употребата му. J

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия