Супа с говеждо – перфектното лекарство при махмурлук

2013-04-13 13:45:00
Супа с говеждо – перфектното лекарство при махмурлук
Снимка: sxc.hu

В България сме свикнали да лекуваме махмурлука си след тежък запой с шкембе чорба или най-малкото с един айрян на сутринта. Калифорнийски учени обаче откриха друго, още по-ефикасно средство срещу махмурлук – традиционна супа с говеждо месо, сервирана най-често по китайските ресторанти в американския град Ню Орлиънс, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Вълшебните си свойства вкусната супа дължи на основните си съставки – говеждо месо (в някои случаи може да се замести с пилешко), фиде, лук, твърдо сварено яйце и соев сос. Именно те формират една перфектна комбинация от соли, белтъчини, въглехидрати и микроелементи, които са необходими на организма на един човек, за да се справи с последиците от среднощния запой.

 

Махмурлукът обикновено възниква, след като е консумирано голямо количество алкохол, с което тялото просто не може да се справи. Високите нива на етанол (опияняващата съставка в спиртните напитки) в кръвта в комбинация с дехидратацията и токсичното влияние на  ацеталдехида и конгенерите, до които се разгражда алкохола, водят до „метаболитна буря” в организма. Нейният ефект се изразява в силно главоболие, гадене, повръщане, умора, отпадналост и болки в тялото.

 

За премахването на всички тези негативни последици от прекаляването с градусовите напитки, организмът се нуждае от редица полезни вещества. Всички те се съдържат в специфичната говежда супа, характерна за ресторантите в Ню Орлиънс.

 

В месото има големи количества Витамин В1 (тиамин), който възпрепятства натрупването в организма на глутарат – веществото, отговорно за непоносимото главоболие след запой. Яйцата са богати на аминокиселината цистеин, която премахва ацеталдехида от тялото. Солите, съдържащи се в говеждата супа, компенсират загубите на натрий и калий в урината, дължащи се на диуретичния ефект на алкохола.

 

И все пак, за да не се стига до момента, в който се чудите с какво да излекувате тежкия си махмурлук, просто внимавайте повече със спиртните напитки и не си позволявайте да прекалявате с тях.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Markuss
преди 11 години

ястието е китайско и се нарича зеленчукова супа с нудъли.. рамен е съвсем различно ястие, стига разпространява глупости от Наруто ;р

dest18
преди 11 години

Ястието е китайско и се нарича ramen. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия