Как да си направите прическа с ефект Омбре, без да ходите на фризьор

2016-06-11 12:25:00
Как да си направите прическа с ефект Омбре, без да ходите на фризьор
Снимка: Pixabay

Всички помним екстравагантните двуцветни прически с нашарени краища на косите, които бяха толкова модерни преди известно време. Е, имам новина за вас – те не са излизали от мода. Кофти е обаче, че ако искате да си направите такава прическа, и то в по-ярък цвят, ами, определено изисква своеобразно финансиране.

 

Защо е нужно всъщност да ходите на фризьор? Има доста по-лесен начин, който е приложим дори в домашни условия. За целта обаче ще се наложи да се поразходите малко по магазините, понеже цветовата гама не е много богата. Става дума за степчета, помните ли ги? Онези прахообразни напитки, които се разреждат с 2 литра вода и боядисват езика. :)

 

 

Преди всичко, нужно е да стане ясно, че този метод е безвреден и не наранява косъма. Другото предимство е, че се отмива след известно време. Няма нищо общо с къната, за която всички знаем, че е ужасно упорита при измиване.

 

Нужни са ви: няколко степчета по ваш избор, кислородна вода (ако имате тъмна коса), алуминиево фолио и вряща вода.

 

Както стана ясно по-горе, минус е бедната цветова гама на т.нар. „степчета“. Обикновено цветовете варират от оранжево, през яркочервено, до тъмнорозово и лилаво. Ако косата ви е черна или тъмнокафява обаче, нужно е да изсветлите малко краищата, които ще боядисвате със степчето. Най-лесният и безвреден начин е с обикновена кислородна вода от аптеката. След като един път сте изсветлили краищата си с кислородна вода, оставете ги да изсъхнат, а междувременно затоплете на котлона си в среднодълбок съд малко вода (не повече от 500 мл. за едно степче или 1 л. вода за две). В нея по-късно ще потопите връхчетата на косата си. Ако косата ви е светла, кестенява, руса или рижава, вероятно няма да имате нужда от изсветляване на косъма и степчето ще си свърши работата без кислородна вода.

 

В момента, когато сложите водата на котлона, за да кипне, изсипете едно или две (за по-наситен цвят) пакетчета от един и същи вид (или пък две различни, според цветовите ви предпочитания) степче. Нека заврят заедно с водата. Така отмерете 10 минути от момента на завиране и след като те изтекат, намалете температурата на котлона. Вземете алуминиево домакинско фолио и го оставете наоколо вас, така че да имате готовност да го използвате – с него ще увиете кичурите, които сте потопили. Когато намалите температурата на котлона, потопете крайчетата, които искате да оцветите и ги задръжте в цветната вода за около минута или две, след това ги извадете и бързо ги увийте в алуминиево фолио. Целта е да г оставите да изсъхнат във фолиото. Когато вече са сухи, крайчетата ви ще изглеждат лъскави и спластени. Може да лепкат. Измийте ги леко с ледена вода – тя би трябвало да фиксира цвета за известно време. След това сте готови да изсушите и оформите косата си в желана прическа.

 

Омбрето от степче се отмива за по-малко от месец, ако пък ви се наложи да го отмиете по-рано, винаги можете да накиснете крайчетата си в топла вода с малко сапун или шампоан вътре. Домакински препарат за съдове („верото“ на баба) също върши чудесна работа. После изплакнете хубаво и попийте с мека кърпа косата.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lullaby13
преди 7 години

До divergent: Самата аз ходих около година с разноцветни (такива) омбрета, падаха за няколко седмици до месец. Все пак информацията е проверена преди да се напише тук. :) Разбира се, има повече от една марка степчета, което вероятно е определящо за това колко дълго ще се задържи цветът върху косата, както има и различни видове косъм..

divergent
преди 7 години

Bullshit. За две момичета се сещам, на които кичурите със степче им стояха повече от година, докато не ги подстригаха.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия