Вода с лимон - ползите от редовната ѝ консумация

2016-05-30 12:59:00
Вода с лимон - ползите от редовната ѝ консумация
Снимка: iStock

Със сигурност си чувал или чел някъде, че консумацията на вода с лимон е изключително полезна за здравето. Да, това е факт и затова ти препоръчваме да превърнеш приема на тази напитка в навик.

 

Специалистите съветват да почваш сутрините си с чаша топла вода, за да хидратираш организма си и да го прочистиш. А, ако искаш да бъдеш максимално полезен на организма си, добави към водата и лимон.

 

С какво е полезна водата с лимон?

 

Тя съдържа протеини, антиоксиданти, въглехидрати, фосфор, калий, хлановоиди и витамини В и С. Също така, ако водата с лимон е първото нещо, което приемаш сутрин, то по този начин ще прочистиш организма си, ще подпомогнеш храносмилането, ще засилиш метаболизма си и ще балансираш нивото на pH в тялото.

 

Нека изброим ползите от приема на вода с лимон:

 

Бори се успешно с досадните пъпки – това определено е проблем, който тормози голяма част от тийнейджърите. Водата с лимон стабилизира нивата на киселинност в организма, а това предотвратява появата на акне.

 

 

Помага при настинка – лимоните съдържат голямо количество витамин С и това ги прави естествен източник на антиоксиданти. Лимоните стимулират имунната система, като подсилват антивирусните и антибактериалните свойства.

 

Препоръчва се при колит – обикновено проблем се появява вследствие на дисбаланс в киселинно-алкалните нива на организма. Редовната консумация на вода с лимон регулира киселиността и така се постига идеален pH баланс.

 

Отървава ни от излишните килограми – в лимоните има здравословен набор от различни витамини и ензими и поради тази причина техният прием насърчава нормалните нива на кръвната захар, а това помага на организма да се пребори с излишните килограми. Също така в лимоните има фибри, които помагат за притъпяване на апетита и които карат човек да се чувства сит по-дълго време. И не на последно място приемът на лимони насърчава производството на жлъчка, която помага на храносмилателната функция.

 

Бори се успешно със заболявания от „хранителен произход” – препоръчително е, когато човек пътува в чужбина, всяка сутрин да пие вода с лимон, защото тя ще го предпази от вредни бактерии, особено в страни, където хигиената е силно занижена. В доста държави, например, водата не е подходяща за пиене от чужденци и не ни понася, защото организмът ни не е достатъчно адаптиран към новата околна среда.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия