Най-често допусканите грешки при миенето на лице

2016-05-12 14:45:00
Най-често допусканите грешки при миенето на лице
Снимка: iStock

Ако искаш да имаш добре изглеждащо лице без пъпки и черни точки, трябва да се грижиш добре за него. Повечето момичета се стараят да мият хубаво лицето си и да го мажат с всевъзможни полезни продукти, но въпреки това голяма част допускат грешки. Кои са те и как да ги избегнеш?

 

Прекаляваш с ексфолирането на лицето – ексфолиантите много добре премахнат мъртвите клетки от кожата на лицето, но с тях трябва да се внимава. Специалистите препоръчват употребата на захарни скрабове, които може да си приготвиш и у дома. Другото важно правило е да не прекаляваш с ексфолирането и да не го правиш повече от 2 пъти седмично.

 

Купуваш си скъпи, но некачествени продукти – за съжаление, често на пазара цената не е равна на качеството. Затова по-добре предварително се информирай в интернет за даден продукт, преди да дадеш много пари за него. А най-добре е да отидеш при дерматолог и той да ти предпише подходящите за теб козметични продукти.

 

Прекалено често си миеш лицето – прекомерното миене на лицето е почти толкова вредно, колкото неговото непочистване. Най-добре е да миеш лицето си 2 пъти дневно, защото ако прекалиш с почистването, рискуваш или кожата ти да стане прекалено суха от многото продукти, или да започне да свръхпроизвежда естествени мазнини и да стане твърде мазна.

 

 

Не обръщаш внимание на етикетите – когато си купуваш нов продукт, задължително прочети етикета, дори да ти е препоръчан от близка приятелка. Особено внимателна трябва да си с продуктите за грижа за лице. Имай предвид, че повечето от тях съдържат парабени, а те са много опасни за кожата на лицето.

 

Не си купуваш правилния продукт за почистване – през деня кожата на лицето ни е изложена на най-различни външни фактори, които ѝ вредят като грим, прах, слънце, вятър и т.н. Затова е от особено голямо значение с какво почистваш лицето си. Най-добре е да бъде с продукт, който премахва грима и праха, но не отмива всички естествени мазнини от кожата.

 

Не хидратираш кожата си – не бива да допускаш грешката да чакаш кожата ти да изсъхне, за да ѝ нанесеш хидратиращ продукт. Тези продукти е добре да се нанасят, когато кожата е влажна, но не мокра.

 

Водата, с която се миеш, е с неподходяща температура – не бива да миеш лицето си нито с прекалено топла, нито с прекалено студена вода. Твърде студената и гореща вода може да доведе до изсушаване или свръхпродукция на себум. Затова специалистите препоръчват лицето да се мие с хладка вода.

 

Не употребяваш естествени масла – на пазара има страхотни естествени масла, които почистват и хидратират кожата – масло от жожоба, масло от гроздови семки, бадемово масло, рациново масло и т.н. Добре е маслото да се нанася вечер, след като вече си си почистила лицето. 5-10 минути след това изтрий леко лицето си със салфетка, напоена с вода, за да отстраниш непопилото масло.

 

Не изплакваш лицето си хубаво – за да няма струпвания на продукт, трябва да измиваш лицето си добре. Обърни особено внимание на носа, косата и зоната около челюстта.

 

Използваш неподходяща хавлия – доста хора правят грешката да използват една и съща хавлия са ръце и за лице. Те обаче трябва да бъдат отделни и кърпата ти за лице трябва да е мека, за да не дразни кожата. Също така трябва да подсушаваш лицето си с леки потупвания, а не с енергично търкане.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия