Защо косата ти не расте?

2016-05-03 12:16:00
Защо косата ти не расте?
Снимка: iStock

Всяко момиче иска да има красива, здрава и дълга коса. Някои девойки са дарени с такива гриви по рождение, но други трябва да полагат допълнителни усилия, за да ги имат. За съжаление, има доста момичета, които се оплакват, че косата им не расте. Това е напълно възможно по ред причини – дълго време косата не е подстригвана, използва се неподходяща четка/гребен за ресане и др.

 

Добрата новина е, че колкото и бавно да расте една коса, тя никога не спира да расте. Виж кои са най-често срещаните грешки, които момичетата допускат при грижи за косата:

 

Използваш неподходящи козметични продукти – когато си купуваш някакъв нов продукт, задължително чети неговата опаковка. Но също така имай предвид, че понякога това, което пише не е това, което е. Затова известно време ще е добре да използваш най-различни продукти, за да установиш кои ти влияят най-добре. Също такеа е добре да обърнеш внимание и на четката/гребена, които използваш. Възможно е да са прекалено груби и агресивни и да накъсват косата ти.

 

 

Прекаляваш с употребата на преси/маши/сешоари – прекалено честото използване на топлиннни уреди може да доведе до забавяне или спиране растежа на косата. Пресите, машите и другите уреди я увреждат, като изтъняват косъма и променят неговата структура. Ако искаш косата ти да бъде дълга и здрава, трябва да избягваш употребата на гореспоменатите уреди и задължително да си слагаш кристали за коса, ако все пак ги използваш от време на време.

 

Косата ти е постоянно вързана – когато тя е вързана е под напрежение, което може да доведе до неприятни последствия. Затова се постарай да я носиш повече пусната, отколкото вързана.

 

Косата ти е прекалено суха – този проблем не бива да се игнорира. Ако косата ти е суха, задължително използвай продукти, които ще я хидратират. Може да опиташ най-различни масла, които да втриеш в корените си, за да се справиш със сухотата.

 

Не обръщаш достатъчно внимание на краищата си – голяма част от представителките на нежния пол не обръщат достатъчно внимание на своите увредени краища. Те рядко ходят на фризьор, за да се подстригват, а това води до излишни проблеми с гривата. Ако искаш косата ти да расте по-бързо, трябва да я подсгригваш редовно. Имай предвид, че изгорелите и цъфтящи краища спират растежа на косата, особено ако тя се къса.

 

Спазваш неподходяща диета – диетата може да е прекалено изтощителна и това да окаже негативно влияние върху косата ти. Също така определен хранителен режим може да навреди на външния й вид поради липсата на достатъчно желязо, витамин В и цинк.

 

Имаш проблеми със скалпа – пърхотът, както и другите подобни проблеми, могат да доведат да забавяне растежа на косата. Ако си забелязала, че имаш някакви проблеми, свързани със скалпа, отиди на дерматолог. Той ще те диагностицира и ще ти помогне да оздравееш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия