Как да имаш здрава коса

2016-04-15 15:44:00
Как да имаш здрава коса
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето момичета си мечтаят за дълга, здрава и оформена коса. Има прости и много ефективни методи, с които можеш да я преобразиш и поддържаш жива. През пролетта това е много важно, тъй като смяната на сезона влияе доста на косата ти. Една от реакциите ѝ е косопад, но не се стряскай, просто по това време на годината тя има нужда от повече внимание. Ето как да ѝ го дадеш.

 

Каква храна да приемаш? Това също е от значение. За да бъде здрава и бляскава, косата има нужда както от външни грижи, така и от специален хранителен режим. Всъщност видът на косата е своеобразно отражение на онова, което се случва с тялото и организма. В този смисъл може да се погрижиш не само за здравината и красотата, но чрез правилно подбрано меню, да ускориш и растежа ѝ. Продължителната консумация на храни, които съдържат протеини, е благоприятна за него. Това, разбира се, не означава, че трябва да изключиш всички останали от менюто си. Дори е вредно, тъй като косата има нужда и от други важни съставки, за да бъде наистина във форма. Сред основните протеинови храни, полезни за растежа на косата, са: боб, яйца, риба, прясно и кисело мляко, сирене, различни видове зърнени култури, семена и ядки. Много полезни са рибите, богати на омега 3 мастни киселини, като сьомга, тон, сардини и дp. Те освен всичко друго, предпазват скалпа от появата на пърхот, укрепват кожата и допринасят за растежа на косъма.

 

 

Относно козметиката. Козметичните продукти, предназначени за коса, могат да бъдат както много полезни, така и изключително ненужни. През пролетта е добре да използваш по възможност по-рядко сешоар и преса. А ако се налага да го правиш, то задължително включи и продукти, които предпазват косата от топлината. Що се отнася до обема в корените, то това може да постигнеш не само с преса. Пудрата за коса е един доста по-добър, лесен и здравословен начин да имаш обемна коса.

 

Здравата коса има нужда от редовно подрязване на крайчетата. Оптималният вариант е на всеки 3 месеца. Причината е, че неподрязаната коса отслабва и е склонна към цъфтеж. Така косата започва да се къса, постепенно изтънява и изглежда като метла. Страхът, че подрязването ще я скъси е неоснователен. По-скоро може да се случи да спре да расте, тъй като късането на крайчетата ще намалява постоянно дължината. Не се налага да отнемеш твърде много от косата. Достатъчно е да отстраниш 1 см на всеки три месеца, за да има ефект. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия