Кога трябва да носиш брекети [част втора]

2016-04-15 15:41:00
Кога трябва да носиш брекети [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Брекетите имат за цел да коригират/подредиш зъбите. Те се използват както от малки, тийнейджъри, така и от големи. Брекети се поставят по здравословни причини. Ето какво е добре да знаеш за тях.

 

Невидими. Този тип прозрачни брекети, изработени от изкуствен сапфир, прилепват върху зъбите и са наистина невидими. Всяка шина се носи около две-три седмици и се заменя със следващата шина от персонално изработената серия. Предимства: Лесно могат да се свалят за хранене и миене. Недостатъци: Прозрачните шини наистина се махат без никакво усилие, което изисква по-голяма отговорност към лечението от страна на пациента. Най-подходящи са за хора, които имат проблеми с позицията на зъбите.

 

Самофиксиращи. При този модел всеки брекет има малък неръждаем клипс от стомана или никел-титаниева сплав. Дъгата може да се движи по-свободно и натискът върху зъбите е по-малък, така че зъбите по-лесно могат да се придвижат към нова позиция в сравнение с обикновените брекети. Предимства: Липсата на силиконови лигатури (фиксатори) улеснява хигиената. Недостатъци: Те могат по-лесно да се повредят, тъй като имат някои по-деликатни участъци в сравнение с обикновените брекети. Самофиксиращите се брекети преместват зъбите по-бързо, което е от полза в началото на лечението.

 

 

Кои храни да избягваш, когато си с брекети? Храната, която подбираш докато си с брекети е част от ортодонтското лечение. Често частици от храната остават по скритите места на фиксираните скоби и това може да е причина за натрупването на плака, образуването на кариеси по зъбите или възпаления и джобове по венците, затова се препоръчва миене след всяко хранене. Има и по-твърди храни, които могат да повредят или свалят самите брекети. Това е основателна причина да ограничиш напълно сладите лакомства като карамелени, дъвчащи, желирани или твърди захарни бонбони, ядки, солети, гризини, чипсове, твърдите бисквити и други хрупанки, препечените филийки хляб, месата с дребни кости като пилешки крилца, сухите твърди деликатеси като пастърма. Суровите твърди плодове и зеленчуци като ябълки и моркови, режи на дребно вместо да ги хрупаш цели. Бадеми, лешници и други полезни ядки прибавяй смлени в салати, кремове, каши. Витаминозните цитрусови плодове (те са меки, но от тях често се закачат или полепват ципи по брекетите) приемай като смутита или фрешове.

 

Винаги ли можеш да си сложиш брекети? Ако си с чувствителни зъби и тънък зъбен емайл, или по някакви причини не можеш да спазваш задължителни хигиенни грижи, не се препоръчват. Носенето на брекети от деца е възможно само след смяната на всички млечни зъби с постоянни. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия