Какви рутинни прегледи да си направиш [част втора]

2016-04-05 17:17:00
Какви рутинни прегледи да си направиш [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Профилактичните прегледи са от особена важност за човешкото здраве. Чрез тях се установява какво е състоянието на организма ти и се откриват евентуално възникнали проблеми. Ето какви рутинни прегледи е хубаво да си правиш през определен период, за да имаш актуална информация за здравословното си състояние.

 

 

Зъболекар. Основната грешка, която правят много хора е, че ако нямат някакъв проблем, никога няма да се сетят да отидат да проверят здравето на зъбите си. Да, никой не обича да ходи на зъболекар, но ако чакаш първо да те заболи, посещението става още по-неприятно, страданието още по-силно, лечението по-продължително и всичко ще ти излезе много по-скъпо. Затова по-добре си прави редовни профилактични прегледи. Обикновено се препоръчва да проверяваш зъбите си на 6 месеца, но според специалистите периодът зависи от индивидуалното състояние на пациента. Ако си със здрави зъби и спазваш добра орална хигиена, може да ходиш на преглед и веднъж на годината, но ако имаш лоши зъби или проблемни венци, прави го на шест месеца. В случай че страдаш от някакви дентални заболявания или пък от други болести, които могат да се отразят на зъбите ти, стоматологът ще те посъветва да го посещаваш още по-често, на два-три месеца.

 

Проверка на холестерола. Сигурно си свикнал/а да чуваш само по-възрастните, че се оплакват от лош холестерол (за тези, които не знаят – всеки има холестерол, проблемите идват от това, че по някое време той повишава количеството си в организма и започва да причинява проблеми). Всъщност младите също са засегнати от този проблем, но те са доста по-малко от възрастните. Все пак необходимо е да се прави профилактичен преглед за това, защото опасното повишаване на лошия холестерол няма ранни симптоми. Първият сигнал може да е сърдечният удар. Измерването се препоръчва на хората след 45-годишна възраст, прави се с взимане на кръв за лабораторно изследване. Ако нямаш никакви рискови фактори и предразполагащи към висок холестерол заболявания, при добър резултат може да повториш теста след 3-5 години.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия