Кога трябва да носиш брекети [част първа]

2016-04-14 15:32:00
Кога трябва да носиш брекети [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Брекетите имат за цел да коригират/подредиш зъбите. Те се използват както от малки, тийнейджъри, така и от големи. Брекети се поставят по здравословни причини. Ето какво е добре да знаеш за тях.

 

Първо трябва да си наясно, че ортодонтското лечение винаги е продължително, изисква се постоянство и дисциплина от страна пациента. Обикновено терапията с брекети трае около две години, независимо поради какви причини е започнала: козметични или здравословни или и двете. Всичко зависи от конкретния случай – какво коригираш, на каква възраст си, какъв модел използваш и др. Медицинските ползи, които носи терапията с брекети, са подобряване на функционирането на зъбите (оттук и на храносмилането), захапката и здравето на венците, позитивно влияние върху сънната апнея, главоболието, дори болките в гърба и кръста. Предлагат се различни видове брекети: подвижни, постоянни, закрепени от външната или вътрешната страна на зъбите, метални (най-често срещаните), керамични (бели), пластмасови (с гама от цветове), композитни (по-усъвършенствана форма на пластмасовите), сапфирени (почти незабележими, прозрачни, най-скъпите). Все пак спазвай препоръките на ортодонта си кои да избереш.

 

 

След поставянето на брекетите посещенията в зъболекарския кабинет се определят индивидуално, най-често през месец-два, но специалните грижи за хигиената на зъбите и устната кухина, които ще ти предпише ортодонтът (например за измиване след всяко хранене със специална четчица), остават задължителни през целия период на лечението. Те гарантират не само стабилността на брекетите, но и здравето на зъбите, венците, дори езика и небцето. Ето някои от по-новите варианти освен стандартните метални брекети.

 

Лингвални. Те са прикрепени за вътрешната страна на зъбите и също като обикновените брекети са направени от метал. Голямото индивидуално разнообразие на вътрешната повърхност на зъбите налага персонално изработване на лингвалните брекети за всеки един пациент, което ги оскъпява. Предимствата са: персонализираният дизайн, който позволява брекетите да паснат идеално на зъбите. Лингвалните брекети не се виждат и имат толкова добър ефект, колкото и обикновените брекети. Недостатъци: Могат да дразнят езика и да нарушат отчетливото произнасяне на думите. Те са доста желани от всички, тъй като много публични личности си ги слагат и феновете искат да им подражават. Но преди да направиш този избор, провери отгока твоят ортодонт работи с тях.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия