Какво най-често казва гинекологът

2016-03-22 19:36:00
Какво най-често казва гинекологът
Снимка: freedigitalphotos.net

Много често момичетата се страхуват да отидат на гинеколог, защото се притесняват. Затова питат приятелките си, които имат сходни проблеми, но не изпитват неудобство да отидат при специалист по женски здраве. Не трябва да се страхуваш, защото това е едно много полезно посещение. Все пак ето някои от най-често казваните неща от гинеколозите.

 

Не е необходимо постоянно да пиеш противозачатъчни. Има още толкова по-добри средства за предпазване от нежелана бременност. Не се поддавай на рутината - свикнали си всяка вечер да си пиеш антибебе хапчето. Защо да променяш навика? Защото тялото ти и обстоятелствата в живота ти се променят. Затова следващия път, когато отидеш на контролен преглед при гинеколога си, поговори и за контрацепцията. Нека той те посъветва кое е най-подходящото средство за теб. Изберете заедно, може да намерите по-добър вариант от хапчето – вагинални пръстени, вътрематочни спирали или просто презерватив.

 

 

Не се страхувай от вътрематочните контрацептивни средства. Преди не се смяташе, че вътрематочните спирали са добър метод за контрацепция, но благодарение на усъвършенстваните модели и подобрените мерки за безопасността на женското здраве, те отново се използват. Всички вътрематочни спирали представляват малки Т-образни устройства, които се поставят през маточната шийка в матката на жената от гинеколог. Има различни видове. Хормоналните отделят хормон, който потиска овулацията и така предотвратява зачеването. Те не само предпазват от нежелана бременност но се грижат и за по-лекото преминаване на месечния цикъл – безболезнен за по-кратък период, с по-малко кръвотечение. Нехормоналните спирали са с медна нишка (или от благородни метали), която предизвиква промяна в химичната среда на матката и така убива сперматозоидите. Необоснован страх е, че вътрематочните спирали действат противозачатъчно, като предизвикват аборт. Те те пазят от нежелана бременност, като не позволяват на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката. Другите предимства в сравнение с антибебе хапчето е, че гинекологът ти слага вътрематочната спирала и забравяш за нея.

 

Не се примирявай с дискомфорт при полов факт. Сексът би трябвало да носи само удоволствие и да не ти причинява болка или кръвотечение. Ако се случва такова нещо при полов акт или след него, непременно отиди на лекар. Гинекологът ще установи причината и ще предприеме съответното лечение при нужда (подобни симптоми се наблюдават при ендометриоза, ранички по половите органи, цистит и редица други заболявания).

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ДОТА
преди 8 години

Пък аз си мислех, че най-често казва -сваляй си гащите


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия