Фотозащита при акне – добра идея или напротив?

2016-04-01 12:47:00
Фотозащита при акне – добра идея или напротив?
Снимка: iStock

През последните няколко години все повече и повече тийнейджъри и младежи употребяват фотозащитни кремове „просто защото така трябва“. Момчетата и момичетата, които от години страдат от акне и им е писнало, са готови да си купят и използват всякакъв продукт, който им обещава да ги отърве от досадните пъпки.

 

Доста младежи се оплакват, че употребяват редовно силен фотозащитен крем, а петната от пъпките не намаляват, дори се увеличават. Петната по кожата, които остават след пъпките, са част от белезите, които се формират при момчетата и момичетата с акне. Образуването на тези червени петънца е свързано с особеностите на кожата и с конкретната форма на акне, но не и с въздействието на слънчевите лъчи. Петната се отстраняват успешно с комбинация от медикаменти и васкуларни неаблативни лазери. Употребата на фотозащитни кремове не само не премахва петната, но и може да доведе до появата на акне или влошаването на съществуващо такова, защото те съдържат субстанции, които запушват порите.

 

По този начин мастната секреция не може да изчита по кожната повърхност, започва да се натрупва и се образува отворен или затворен комедон, съответно черен или бял. Това затворено пространство е изключително благоприятно за размножаването на специфичните за различните форми на акне гъбички и бактерии. Веществата, което се отделят при развитието им, започват да дразнят кожата и това води до появата на гнойни и зачервени пъпки. Повечето тийнейджъри не могат да се гледат с пъпки и затова редовно ги изстискват, въпреки че знаят, че не трябва. Стискането на пъпки обаче води до „инжектиране“ на дразнещите субстанции от възпалената мастна жлеза в околните тъкани и до възпаление на кожата.

 

 

Именно този процес води до появата на червени петна по кожата, а не слънчевите лъчи. Затова тяхното отстраняване ще бъде факт, като се премахне възпалението и последващото възстановяване на кожата, а не като се употребяват ежедневно фотозащитни кремове.

 

Защо се произвеждат фотозащитни кремове за хора с акне?

 

Да, тяхното производство не е лишено от смисъл. Фотозащитните кремове може да се употребяват при терапия на акне, но след оценка на състоянието на продукта, който ще бъде използван. Хората с по-тъмна кожа, например, изгарят трудно и са склонни да реагират с петна след кожни възпаления. Всяко увреждане на кожата им (рана или заболяване) завършва с пигментация, продължаваща години наред. При тези хора червените белези след акне често се превръщат в пигментации. За съжаление, лечението е доста трудно и затова трябва да се провежда от специалист с опит. В противен случай младежът рискува положението му да се влоши, вместо да се подобри. В такива моменти използването на подходящ фотозащитен крем навреме и по правилен начин е задължително.

 

Други момчета и момичета, при които използването на фотозащитен крем е задължително, са тези, които се подлагат на лазерна терапия за лечение на акне и/или белези от акне. Те трябва да употребяват фотозащитния крем, изписан от специалист, така, както му е обяснено.

 

 

За съжаление, лазерът не води до лечение на акне. Лечението му се извършва с медикаменти, избрани според формата и вида на заболяването, а лазерите само помагат за него. Също така няма лекарства за премахване на белези от акне. Затова използването на различни видове лазери в правилната комбинация е задължително, ако човек търси бърз и добър резултат.

 

Третата група, която трябва да използва фотозащитен крем, са момчета и момичета с по-мазна или склонна към акне кожа, които искат да се грижат правилно за нея. Те трябва всеки ден да употребяват фотозащитен крем, но трябва да внимават да не се стига до засилване на омазняването на кожата или появата на акне.

 

Може да се каже, че употребата на фотозащитни кремове от тийнейджъри и младежи, страдащи от акне, не е задължителна, но при някои случаи е силно препоръчителна. Дерматологът е този, който трябва да препоръча подходящ продукт на своя пациент, съобразен с цялостната терапия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия