Какво да знаеш за контактните лещи

2016-03-19 13:17:00
Какво да знаеш за контактните лещи
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора, носещи очила, биха искали да започнат да носят контактни лещи, но вероятно срещат доста колебания и неясноти относно използването им.Контактните лещи са второто по разпространение средство след очилата, с помощта на което се коригират зрителни смущения. Ето някои отговори на въпросите, които сигурно имаш относно използването им.

 

Вредно ли е за очите честото използване на контактни лещи? Контактните лещи не могат да са причина за нарушеното сълзене на очите. По-скоро това може да бъде предизвикано от начина на живот (нездравословно хранене, пушене, алкохол), лекарства, замърсяване на въздуха, физиологични промени. Ако това е често състояние на очите, то е добре да се консултираш с офталмолог за овлажняващи капки, които да могат да се използват при наличието на лещи.

 

Може ли да използваш вода вместо специфичния разтвор, в който се съхраняват лещите? Водата е възможно да съдържа химични елементи от пречистването или евентуални микроорганизми, които могат да причинят инфекции на очите. Освен това, водата не дезинфекцира лещите, което би могло да доведе до развитието на бактерии, гъбички и други патогени, които след това да се прехвърлят на очите.

 

 

При спешни случаи какво да използваш вместо специалния разтвор? Мнозина използват в такава ситуация слюнка. Но тя има висок риск от бактериално заразяване. Затова е добре винаги да носиш със себе си този разтвор или резервен чифт лещи. Не е добре да се използва нищо друго.

 

Ако заспиш с лещите? Колкото и да си уморен/а, не трябва да пренебрегваш очите си и да се погрижиш за тях. Ако лещите не са от типа ден и нощ (за продължително носене), то означава със сигурност, че не са подходящи за нощна употреба. Така че ги сваляй.

 

При късогледство по-добре ли е да носиш лещи? Контактните лещи (в сравнение с очилата) предлагат по-добро виждане и възприемане на изображения, а и не се приплъзват на носа, което прави човека, който ги носи по-спокоен. Освен това няма опасност от счупване при физическа дейност или спортуване.

 

Какво трябва да се направи в случай на алергия? По време на остра проява на енергия, която засяга очите, никога не трябва да се носят лещи. Веднага ги отстрани.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия