Любопитни факти за миглите

2016-03-25 15:21:00
Любопитни факти за миглите
Снимка: iStock

Миглите не само правят очите ни по-красиви, но и имат важна роля. Виж няколко любопитни факта, свързани с тях:

 

Миглите растат на три фази – фазите биват анаген (активен растеж), катаген (междинен период) и телоген (покой). 90% от миглите по всяко едно време са във фаза на активен растеж, по време на който растат с 0.16 милиметра дневно. На миглите са им нужни около 5 месеца, за да пораснат от 0 до 100%.

 

 

Жените ги разкрасяват от 4 000 година пр.н.е. – в Древен Египет са намерени ранни пособия за извиване на мигли. През 1913 година във Франция е създадена спиралата, която ползваме и до днес. В началото тя не е особено популярна, докато на пазара не се появява тази с марка Maybelline, направена от вазелин и въглен.

 

Защитават очите – миглите предпазват очите от прах, мръсотия и влага.

 

Най-дългите мигли в света са 6.99 сантиметра – интересен е фактът, че този рекорд се държи от мъж. Това постижение е доста добро, като се има предвид, че при повечето хора дължината на миглите е около 10 милиметра.

 

Миглите падат ежедневно – всеки ден човек се разделя с 1 до 5 косъмчета. Цикълът на растеж при миглите е много по-кратък от този на космите на главата, затова и те не могат да станат дълги.

 

По миглите живеят паразити – те се наричат demodex и почистват космените фоликули от мръсотията и праха.

 

Има разлика между горните и долните мигли – разликата е в тяхната гъстота. Горният ред има около 200-300 косъмчета, докато долният само 100.

 

Дължината на миглите e различна – косъмчетата, които се намират по средата по правило са по-дълги от тези в краищата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия