Кога трябва да отидеш на гинеколог

2015-09-19 11:11:00
Кога трябва да отидеш на гинеколог
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време е модерно да водиш здравословен начин на живот. Посвещаваш се на йога, джогинг, фитнес и се стараеш да поддържаш режим на хранене. Всичко това е много хубаво, но идва време, когато трябва да преодолееш срама си и да отидеш на гинеколог. Това е основното, за да водиш здравословен интимен начин на живот.Статистиката показва плашещи резултати: само 54% от момичетата между 15 и 24 годишна възраст са посетили гинеколог. А по-лошото е, че на всеки 5 жени на възраст между 25 и 34 години прави ходи на рутинни прегледи.

 

Поради срам, липса на познание или трудност момичетата не се престрашават да посетят гинеколог. Това е задължително. Тази статия ще ти помогне да разбереш защо.

 

Кога трябва да отидеш на гинеколог? Специалистите препоръчват да посетиш за първи път гинеколог след извършване на първия полов акт. Също така е препоръчително да го направиш и преди това, за да получиш насоки от лекаря и да бъдеш спокойна.

 

 

Защо е важно? Не само, за да се увериш, че всичко е наред. Трябва да направиш рутинен преглед, защото е възможно да имаш някакъв проблем, за който не знаеш, а можеш да разбереш за него само чрез изследвания.

 

Човешки папиломен вирус. Много е важно да си направиш изследвания, за да се увериш, че нямаш този вирус. 75% от жените, които водят активен полов живот се заразяват. Човешкия папиломен вирус е отговорен за рака на маточната шийка, но за щастие 90% от заразените жени се преборват с него след една година. Другите 10% ако не вземат спешни мерки, изходът може да бъде фатален. Но ако отидеш на лекар навреме и си направи изследвания, няма да има проблем.

 

Статистиката показва, че по-възрастните жени имат по-голяма съвест и посещават гинеколога си доста често. Може би това е продиктувано от страха от старостта и менопаузата. Но, за жалост, младите момичета отиват на лекар, едва когато усетят, че имат някакъв проблем и е доста късно. Не бъди от тях и направи рутинния си преглед колкото се може по-рано.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия