Въпросите, които трябва да зададеш на гинеколога си [част първа]

2015-06-12 17:01:00
Въпросите, които трябва да зададеш на гинеколога си [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Посещението при гинеколога е нещо, което всяко момиче ненавижда. Наистина не е приятно, но е задължително да се случва поне един път годишно, ако нямаш оплаквания. Ако нещо не е наред, задължително трябва да отидеш при АГ специалист. Има няколко въпроса, които задължително трябва да зададеш. Кои са те?

 

„Какви контрацептиви са подходящи за мен?” Този въпрос е задължителен, защото трябва да се предпазваш от бременност и полово предавани болести. Методът на контрацепция зависи от начина ти на живот и от това дали имаш сериозна връзка и доверие с партньора. Лекарят ще те насочи към най-подходящия начин, който ще ти даде сигурност.

 

 

„Имам нередовен цикъл, това нормално ли е?” Нередовният цикъл е нещо нормално, когато го имаш от скоро. В рамките на една година той се нормализира и започва да идва на даден период – между 20 и 35 дни, като при всяка жена е индивидуално. Ако твоята менструация идва на 30 дни, а не на 28, това е напълно редовен цикъл. Посъветвай се с гинеколога си за редовността на менструацията, като му разкажеш подробности – имаш ли болки, от колко време имаш менструация, на колко си години и др.

 

„Изпитвам болка при секс, нормално ли е?” Болката при секс може да е симптом на сериозно заболяване, затова е добре да се консултираш с лекар, ако често изпитваш такава. Разбира се, тя може да е продиктувана и от разкъсването на химена или от недостатъчно овлажняване.

 

„Нормално ли е да имам течение?” В тази ситуация, лекарят трябва да вземе проба за изследване, която да установи дали има болестотворни микроорганизми. Често пъти момичетата подценяват течението, защото го смятат за нормално, но то може да е симптом на сериозна инфекция.

 

„Защо имам косми на необичайни места?” Този въпрос ти се струва неподходящ за АГ специалиста? Напротив, той може да обясни засиленото окосмяване с хормонален дисбаланс. В този случай трябва да се направят изследвания на някои хормони, чиито отклонения от нормите могат да обяснят окосмяването по лицето, гърдите и други места.

 

„Бременна ли съм?”  Ако имаш съмнения за бременност, гинекологът със сигурност ще ги отхвърли или потвърди. Често пъти тестовете за бременност с урина дават грешен резултат или са дефектни. Прегледът при гинеколог ще докаже дали има бременност, или не и дали тя е вътрематочна.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия