Как да се грижиш за здравето на очите си

2016-03-16 15:25:00
Как да се грижиш за здравето на очите си
Снимка: freedigitalphotos.net

Може би много малко хора се замислят колко ценни са очите и тяхната способност – да виждат. Обръщат внимание на здравето им само когато възникне някакъв проблем. Проблемите обаче могат да бъдат следствие пренебрегване на грижата. Ето какво трябва да правиш, за да поддържаш очите си здрави и в добро състояние.

 

Почиствай ги всеки ден. Задължително започвай деня си с обилно измиване на очите с хладка (може и студена) вода. Така ще отстраниш нечистотиите и ще подсилиш кръвообращението в тази област. Вечер задължително махай грима си внимателно изцяло, тъй като през нощта клетките се възобновяват и е много вредно по очите да има останки от грим. Също така недоизчистеният грим е предпоставка за образуване на бръчки. Всички външни тела, които ежедневно попадат в очите, могат да предизвикат раздразнение и дори възпаление на окото, затова редовната хигиена на очите е особено важна.

 

Прави гимнастика на очите. Ежедневно прави следното упражнение – отпусни се и закрий очите с длани без да натискаш силно. Стой така, после много леко притисни и раздвижи дланите си, без да прилагаш груб натиск, за да не увредиш очите си. След това отпусни дланите и започни да мигаш. Това упражнение ще те накара да се чувстваш тонизирани и ще премахне дискомфорта в очната област.

 

 

Осигури релаксация на очите си. Днес почти всички тийейджъри през повечето време са над телефоните си или пред компютъра, а това е изключително вредно. Често се случва да имаш замъглен поглед, парене и щипене в очите, главоболие. Важно е мониторът да е на разстояние не по-малко от 70см. и да е на нивото на очите. Ако четеш, препоръчителното разстояние е 40 см. Не прави компромис с качеството на монитора и задължително ползвай такъв с антирефлексен филтър. Добро решение са и очилата за работа с компютър, които може да ползваш и без да имаш диоптър. Избягвай луминесцентната светлина и прекаления контраст на монитора, защото тези фактори допълнително натоварват очите. Спирай работа с компютър на един час, а с книга на два, за да правиш следното упражнение: отиди на прозореца и се вгледай в най-далечната точка на хоризонта. Така ще промениш фокуса на погледа и ще разтовариш очите. Когато работиш продължително пред компютър, не забравяй да мигаш, за да възстановявате влажността в очите и да не увредиш роговицата си.

 

Спи и консумирай качествена храна. Достатъчното сън (минимум 7 часа) помага на очите да се възстановят и да си починат, тъй като те работят през целия ден, докато сме будни. Свежите плодове и зеленчуци, морската храна, морковите, картофите и зърнените храни са най-благоприятни за доброто здраве на очите. Грижи се за зрението си и посещавай офтамолог на минимум 2 години, дори да нямаш оплаквания. Здравето на очите е много важно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия