Ароматерапия [част първа]

2016-03-06 20:15:00
Ароматерапия [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Може би не всички знаят, но есенциалните масла притежават целебна сила, която помага за някои женски неразположения и болести. Ето при кои състояния помагат те.

 

 

Кандидоза. Кандида албиканс са гъбички, част от естествената мокрофлора, която населява тялото по рождение. Понякога обаче тези микроорганизми могат да се разраснат толкова много, че да причинят здравословни проблеми. Един от тях е кандидозата (или млечницата), която представлява възпаление на слизестите тъкани, като най-често засяга лигавицата на влагалището. Преди инфекцията се отнасяше към венерическите заболявания, т.е. предавани по полов път, но вече се знае, че кандидозата се среща и при жени, които не водят полов живот. Мъжете могат да предадат гъбичната инфекция на партньорката си, да нямат никакви симптоми. Затова е добре, при установяване на кандидоза при жената, да се лекуват и двамата. Заболяване се развива само при определени условия. Най-честите фактори са продължителен прием на антибиотици, цитостатици, орални контрацептиви, лекарства за потискане на имунитета, възпаления на женските полови органи, заболявания на ендокринната система, бременност, дефицит на витамини. Вземането на 1 таблетка витамин В комплекс и консумирането на 750г кисело мляко дневно са препоръчителни наред със следните средства от природата: ароматерапия с есенциални масла от кедрово дърво, евкалипт, здравец, лавандула, розмарин, лимон, чаено дърво.

 

Ендометриоза. При това заболяване тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриума) се установява извън нея, Обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до здравословни проблеми, на първо място болки и безплодие. Среща се най-често при жени в репродуктивна възраст. Сред множеството неприятни симптоми на ендометриозата са болезнени и обилни менструации, вътрешно кървене, болки при секс, в периодите на овулация и по чревните пътища, запек, диария и други. Препоръчително е наред с природните средства за облекчаване на оплакванията да се промени и начинът на живот: повече движение, правилен режим на хранене, прием на витамини и минерали под формата на хранителни добавки, предписани от лекар. Препоръчва се ароматерапия със следните есенциални масла: от лайка, здравец, лавандула, градински чай, хвойна.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия