Кои са симптомите на емоционалното хранене [част четвърта]

2016-03-04 12:08:00
Кои са симптомите на емоционалното хранене [част четвърта]
Снимка: freedigitalphotos.net

Емоционалното хранене е сериозен проблем, с който се сблъскват много хора в ежедневието си. При него гладът не е провокиран от физически симптоми, а от душевни преживявания, които водят до качване на килограмите и общо недоволство от тялото. Ето кои може да са симптомите на емоционалното хранене.

 

 

Когато те нападне внезапен глад и осъзнаваш, че  причината за него е емоционална, направи опит в този момент да не посягаш към нея, а спри и потърси място, където можеш да останеш на спокойствие и да си отговориш на въпроса как се чувстваш в момента наистина – например, ако си тъжна, се наплачи. Или пък, ако в този момент е невъзможно да го направиш, излез навън на разходка или направи някаква физическа активност, дори и само дихателни практики. Обади се на някого, на когото имаш доверие или ако това не ти помага, си вземи някаква здравословна храна – суров зеленчук или плод, или изпий един чай. Ако нищо от гореспоменатото не помага — тогава си позволи МАЛКО количество от желаната храна и я изяж бавно, много бавно, не се нахвърляй на нея.

 

Преди всичко трябва да знаеш, че най-важното е да си зададеш въпроса всъщност за какво си гладна и да си отговориш напълно честно. А въпросът, чийто отговор ще ти помогне да осъзнаеш какви емоции има зад преяждането е дали ако можеше тук и сега да направиш нещо без наказание и последствие, какво би било то или на кого какво би казала. След като го направиш, намери начин това да се случи – може да е неизпратено писмо до този, на когото не казваш онова, което имаш да му кажеш, или осъзнаване какво те спира от желания живот, но така вече ще си една крачка напред в себеосъзнаването и ще знаеш кои емоции ти пречат да бъдеш самата себе си. Да си отговориш на въпроса за какво си гладна. Не забравяй, че емоционалната хармония води до хармонично хранене.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия