Любопитни неща за маслините

2016-03-04 15:55:00
Любопитни неща за маслините
Снимка: freedigitalphotos.net

Маслините са много важна и полезна храна. Ето няколко любопитни неща за тях.

 

Съществуват над 250 вида маслини. Теглото на една маслина е средно 4г. Не се консумират сурови, защото са горчиви и твърди: солят се, мариноват се, а още от тях се извлича и мазнина, така че се използват във вид на зехтин. В маслините се съдържат ценни хранителни вещества – калций, желязо, фосфор, йод, магнезий, витамин А, група В, Е, както и 2,6г целулоза на 100г продукт.

 

В 100г маслини има 150ккал. Това е свързано с високото съдържание (около 77%) на полезни мононенаситени мазнини в продукта. Една купичка зелени маслини осигурява 25% от необходимата дневна доза желязо. Освен това в тях има много полифеноли, които влияят благоприятно на работата на мозъка и подобряват паметта.

 

 

Маслиновите дървета растат много бавно и живеят много дълго – средно от 500 до 1000г, но има отделни дървета, чиято възраст в 2-3 хиляди години.

 

Специалисти, провели няколко изследвания, твърдят ползата от маслините за здравето. Според тях, ако хапваш по 7 маслини на ден, това ще осигури на организма ти необходимите вещества, които забавят стареенето на клетките. Олеиновата киселина в маслините понижава нивото на лошия холестерол в кръвта. Целулозата не само подобрява храносмилането, но и понижава риска от развитие на някои видове рак.

 

На пазара има най-различни видове маслини, като основно по цвят се различават зелени, черни, кафеникави, лилави. Предлагат се цели, обезкостени или нарязани. А обработката им е изключително разнообразна: мариновани, консервирани със сол и риган, кимион, чесън, понякога с портокал, както и пълнени с аншоа, чушка, риба тон, бадем, чесън. Разнообразието е огромно, защото вкусът на маслините се съчетава прекрасно с много различни продукти.

 

В маслините се съчетават 4 основни вкуса – сладък, горчив, солен и кисел. Това е универсален самостоятелен продукт, който също така може да се добавя към салати, пици, горещи блюда и дори в десерти. Маслините са прекрасна съставка за здравословно меню.

 

Маслините са, така да се каже, първите антиейдж таблетки. В тях има много олеинова киселина (която се бори с бръчките), витамини A, D и Е (придават здравина на кожата) и сквален (овлажняващ компонент, който присъства в състава на много козметични средства). А от костилките се получава отличен скраб.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия