Няколко причини да пиеш кафе редовно

2016-02-15 14:45:00
Няколко причини да пиеш кафе редовно
Снимка: iStock

Повечето хора имат навика да започват деня си с чаша горещо кафе. То действа не само изключително освежаващо, но е и полезно за здравето. Необходима ти е една чаша дневно, за да се насладиш на многобройните ползи на кафето и да бъдеш свеж през целия ден.

 

Виж няколко причини да пиеш кафе всяка сутрин:

 

Намалява риска от развитието на рак – ежедневната консумация на кафе намалява риска от появата на базално-клетъчен карцинов, който е най-често срещаната форма на рак в днешно време. Също така е доказано, че кафето намалява риска от развитие на рак на черния дроб.

 

 

Бори депресията – кофеинът, който се съдържа в кафето, помага за освобождаването на допамин, който спомага за подобряване на настроението. Доказано е, че мъжете и жените, които пият кафе всеки ден, по-рядко изпадат в депресивни състояния.

 

Подобрява паметта – ежедневният прием на кафе подобрява значително дългосрочната памет. Хората, които пият в умерени количества от горещата напитка, намаляват с 65% риска от появата на дегенеративни заболявания на мозъка.

 

Намалява риска от появата на диабет – консумацията на чаша кафе всеки ден намалява риска от поява на диабет тип 2. Кафето има положителен ефект върху клетките, които произвеждат инсулин като помага на организма да продължи да произвежда достатъчно количество.

 

Укрепва сърцето – кафето има благотворно влияние върху сърцето, защото увеличава притока на кръв към него. Също така е доказано, че при хората, които пият кафе ежедневно, е по-малък шансът да пострадат от сърдечно-съдова недостатъчност.

 

Подобрява резултатите при физическо натоварване – чаша горещо кафе преди тренировка ще те освежи и ще подобри ефективността ти по време на тренировка. Кофеинът подобрява кръвоснабдяването на мускулите и сърцето и стимулира производството на енергия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия