Как да се научиш да спазваш срокове

2016-01-04 15:45:00
Как да се научиш да спазваш срокове
Снимка: iStock

Ти си много добрър в нещата, които правиш, но въпреки това често ти се случва да забравяш важни работи, да пропускаш срокове и т.н. За да се справяш максимално добре, трябва да бъдеш по-ефективен, отколкото си сега и следователно да си по-малко уморен в края на деня.

 

Хората, които искат нещата винаги да са идеални, често изпускат крайните срокове, защото не им стига времето да доизпипат детайлите. Идеята обаче е да не правиш нещата според своите виждания, а според тези на човека, който има нужда от нея. Тоест, ако трябва да направиш курсова работа, направя я достатъчно добра за госпожата, без значение дали е достатъчно добра за теб. Това, разбира се, не означава да претупваш нещата, а да виждаш нещата реално и да не си губиш времето излишно.

 

В никакъв случай не бива да допускаш да станеш хронично натоварен. Всеки може да прецени сам за себе си с колко неща може да се занимава едновременно, без това да го направи разсеян, недостатъчно добър и прекалено изтощен.

 

 

Препоръчваме ти в продължение на 7 дни да си записваш подробно какво правиш всеки ден, колко време ти отнема, защо го правиш, кое носи стойност и кое не чак толкова. Започни с реалния начален час на работния/учебния си ден, дори да си все още вкъщи и да си проверяваш служебната поща/пишеш домашното си.

 

След седмица прочети дневника си. Виж кои задачи ти отнемат най-много време и помисли дали са толкова важни за теб, дали са ти полезни и дали постигаш така желаните резултати. Също така е добре да обърнеш внимание на тези, които носят по-малка стойност и по-възможност да ги пропускаш занапред или поне да ги правиш по-рядко.

 

Другото нещо, за което е добре да помислиш, е дали времевият период, в който извършваш определени задачи, е най-подходящ или има и по-добри варианти. Ако графикът ти през деня зависи от теб, значи имаш възможност да оптимизираш работния си ден и да повишиш ефективността си.

 

Някои хора се претоварват, защото искат всичко да свършат сами. Защо? Защото смятат, че те знаят най-добре как да станат нещата. Често обаче това не е вярно. Бъди реалист и си отговори честно дали няма други хора, които могат да ти помогнат с някои от твоите задачи. Опитай и ще видиш, че ще останеш доволен, когато имаш повече свободно време за себе си.

 

Има хора, които нямат много задачи за вършене, но въпреки това не успяват да свършат и малкото в поставените им срокове. Причината за това е, че те не са достатъчно мотивирани. Хубаво е да имаш поне по 1 причина да направиш нещо, за да успееш да се мотивираш и да го направиш в срок.

 

Другият вариант е да пропускаш сроковете е, че просто не си такъв тип човек. Това обаче не бива да те успокоява, а трябва да те накара да работиш в посока промяна на това твое качество, защото то е като трън в очите на хората, които очакват нещо от теб, но ти винаги го правиш със закъснение.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия