Храни, които дават тонус

2016-02-25 16:36:00
Храни, които дават тонус
Снимка: freedigitalphotos.net

По това време на годината, когато времето навън става изключително променливо, организмът има нужда от храна, която засилва имунитета и го предпазва от вируси. Плюс това ежедневието е толкова натоварено, че почти всички изпитваме преумора, а това означава значително отслабване на защитните сили. За да не се чувстват толкова уморени, обикновено хората посягат към кофеина. Но това не е единственият източник на бодрост. Ето с какво да повишиш енергията си още.

 

Канела. Канелата е от средствата, подобряващи бдителността. Според проучване дъвченето на дъвка c канела или добавянето ѝ към топла напитка се отразява благоприятно на концентрацията, виртуалната и работната памет и визуално-моторната реакция.

 

 

Сушени сливи. Те са полезни за храносмилането и по-конкретно при запек, но също така съдържат важни антиоксиданти и са отличен източник на енергия. Твърди се, че сушените сливи не предизвикват скок в кръвната захар, което най-вероятно се дължи на високото им съдържание на фибри. Също така сорбитолът, който се намира в тях, се метаболизира по-бавно от организма.

 

Богати на захар закуски и сладкиши. Тях е препоръчително да бъдат заменени с шепа бадеми или орехи – и двата вида ядки са храна за мозъка. Ядките имат оптимално съдържание на хранителни вещества – растителни  протеини и фибри, важни минерали, като калций, магнезий и калий. Здравословните мазнини в тях помагат за поддържане нивата на енергията и същевременно засищат. В орехите се съдържа и серотонин, който влияе в положителна насока на настроението. В тези ядки може да се открие също така и аминокиселината фенилаланин, за която е известно, че се отразява благоприятно върху мозъка. Фенилаланинът е един от невротрансмитерите в мозъка, който участва в регулирането на настроението. Този ефект може да се подобри, ако ядките се комбинират с и няколко резена ябълка.

 

Можеш да започнеш да консумираш по-често и сушени плодове. Богати са предимно на фруктоза и глюкоза, те са високо калорични и дават много енергия. Също така имат до четири-пет пъти по-голяма концентрация на витамини и минерали в сравнение с пресните. Консумирай ги с прясно мляко, например, ако ти става много сладко да ги ядеш само така. Кисело мляко със сушени плодове е перфектната следобедна закуска, която ще даде много енергия и витамини на организма ти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия