Кои са полезните и вредните видове месо

2016-02-17 11:45:00
Кои са полезните и вредните видове месо
Снимка: iStock

През студените зимни месеци повечето хора наблягат на консумацията на месо и месни продукти. Като цяло може да се каже, че те са полезни и е препоръчително да се ядат 3-4 пъти седмично, но има и такива, които е по-добре да изключиш от менюто си. Кои са полезните и вредните видове месо?

 

Заешко – то е едно от най-нетлъстите меса и е източник на лесносмилаем протеин. В заешкото месо почти няма холестерол и има високо съдържание на фосфор и калций. Според специалистите заешкото е едно от най-вкусните меса.

 

Патешко – то съдържа в себе си цинк и селен, които са едни от ключовите минерали за добре функциониращ метаболизъм. Също така в патешкото има и витамините В5 и В12, които са важни за правилното функциониране на нервната система. Специалистите препоръчват да се консумира рядко, защото съдържа немалко наситени мазнини.

 

 

Пилешко/пуешко – това се най-подходящите меса за диета. Съдържат малко количество мазнини и калории, а в същото време водят бързо до засищане. Препоръчително е да се консумира бяло месо без кожата. Тъмните меса и кожата трябва да се избягват, защото съдържат прекалено много мазнини и калории. Може да се приготвя на фурна, грил тиган или скара.

 

Свинско – това е едно от най-консумираните меса в света. То е богат източник на протеини, но съдържа и много наситени мазнини. Любителите на свинското няма нужда да се отказват от него, просто трябва да избират не толкова тлъстите му разновидности. Не се препоръчва за хора, които имат проблеми с холестерола и кръвното.

 

Агнешко – агнешкото месо съдържа протеини, витамин В12 и минерали, важни за правилното функциониране на метаболизма и нервната система. То обаче е и богато на мазнини и калории, затова не бива да се прекалява с консумацията му. Също така агнешкото месо е източник на пурини, които в тялото се транформират в пикочна киселина, която се изхвърля доста трудно от тялото. Това може да доведе до проблеми с бъбреците, така че агнешкото трябва да се избягва от хора, страдащи от подагра или бъбречни проблеми.

 

Биволско/бизонско – като цяло червеното месо се смята за нездравословно. Биволското и бизонското, например, съдържат по-малко калории от пилешките гърди, така че може да се консумират спокойно от време на време.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия