Как да не те боли гърбът

2016-02-09 17:32:00
Как да не те боли гърбът
Снимка: freedigitalphotos.net

Много тийнейджъри страдат от схващания и болки в гърба. Тази болка може да бъде предизвикана от спане в неудобна поза например. Ето какви дребни промени трябва да направиш в ежедневието си, за да не те боли гърба.

 

Не се претоварвай. Гърбът се натоварва много по време на някои ежедневни дейности, на които често не обръщаш внимание, тъй като са част от живота. Продължителното седене на бюро в неправилна поза например натоварва прекомерно гърба, гръбнака и раменете, в някои случаи може да нанесе сериозни увреждания. Дори взирането в екрана на компютъра изкривява тялото и също може да е опасно за здравето на гърба. Всичко това е поправимо, тъй като е единствено въпрос на лоши навици. Но трябва да се научиш да се самокоригираш или просто да помолим някой да ти прави забележка, когато види, че заемаш неправилна поза. Не забравяй, че физическата умора оказва негативно влияние не само върху тялото, но и върху настроението.

 

 

Релаксирай в правилна поза. Почивай си на дивана, но след като се изправиш, усещаш болки, схващане, умора. За всичко е виновна позата, в която си бил/а или пък леглото, на което спиш. Ако е на неудобен матрак, то не помага за релакса на тялото през нощта, а действа натоварващо. За да могат гърбът и гръбначният стълб да отпочинат (а това е важно, тъй като те поддържат цялото тяло), е важно релаксът да бъде в правилната поза, а не да натоварва шийните прешлени, рамената, гръбнака, дори ръцете. Заемайки неподходяща поза, рискуваш не само да не отпочинеш добре, но и да натовариш или травмираш някои части от тялото си.

 

Движи се повече. Конкретно за гърба пай полезни са йогата и упражненията по пилатес. Ако не ти допадат, замени ги с нещо друго, което ти харесва повече, плуването е много добра опция, защото раздвижва мускулите на гърба. Но все пак важното е да се движиш редовно (почти всеки ден). Това повишава качеството на живот, тъй катозарежда с енергия; тренира тялото и мускулатурата, подобрява еластичността и гъвкавостта, което пък намалява рисковете от травми, стимулира доброто настроение и чувството за хумор. Достатъчно е да се движиш активно 10 минути на ден, за да си спестиш болките в гърба и в същото време да поддържаш добра физическа и психическа форма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия