Кога и за какво да се преглеждаш

2016-01-20 18:33:00
Кога и за какво да се преглеждаш
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяка жена/момиче трябва да прави своите рутинни прегледи през определено време. Това важи в пълна сила и за тийнейджърките, които в момента подрастват с пълна сила, осъществяват първия си полов контакт и това непременно трябва да бъде повод за посещаване на гинеколог. Навикът да ходим на лекар, когато усетим някакъв дискомфорт е много неправилен. Ето някои от правилата и какъв трябва да бъде графикът за женските прегледи.

 

Секс болести. Веднъж годишно давай урина и се преглеждай за хламиди, сифилис и гонорея. Ако често сменяш партньорите си и имаш потенциални симптоми (като силно течение), проверявай се на всеки шест месеца. И избягвай да спиш с момчета, които не познаваш добре и не знаеш нищо за тяхната хигиена. По този начин можеш да си навлечеш доста неприятни болести.

 

 

Цитонамазка. Използва се за скрининг и профилактика за рак на маточната шийка. Преглеждай се всяка година. За изследването се взимат повърхностни клетки от шийката на матката при гинекологичен преглед. Самият преглед може да ти бъде малко неприятен, тъй като с помощта на четчица се обтрива външната част на маточната шийка и цервикалния канал. Клетките, които са необходими за изследването се намират в участъка на сливане на плоския епител, характерен за външната повърхност на шийката на матката към влагалището и жлезистия епител, с който е покрит цервикалният канал.

 

Преглед на млечните жлези. Прави се от специалист на всеки три години, както и всеки път, когато усетиш някакъв дискомфорт или промяна в структурата и цвета на кожата на гърдите си. Ако имаш фамилна обремененост, отиди при онколог и се разберете каква да е честотата на прегледи лично за теб.

 

Преглед на тазовото дъно. Този преглед не се прави задължително всяка година, така че говори с твоят личен лекар, преди да го направиш. Поискай го, ако имаш болки в таза или караш тежък цикъл. Това са сигнали за кисти или тумори, които не трябва да подминаваш. Не забравяй, че при гинеколог се ходи задължително поне веднъж годишно, даже е добре да бъде няколко пъти.  

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия