Ползите от студа

2016-01-26 16:32:00
Ползите от студа
Снимка: iStock

Зимата в момента е в разгара си. Повечето хора смятат, че зимата носи само грипове и студ, но това не е така. Всъщност ниските температури могат да бъдат благоприятни за организма ти. Ето какви са ползите от студа за здравето ти.

 

Засилва имунната система. Излагането на студ благоприятства производството на бели кръвни телца. Така организмът бива по-добре предпазен. Да се адаптираш към студа позволява да се научиш по-добре да понасяш внезапните температурни промени, тоест много по-рядко да се разболяваш. Можеш да взимаш студен душ от три до пет минути дневно, за да стимулираш имунната си система.

 

 

Премахва излишните килограми. Слуховете гласят, че през зимата надебеляваш, защото се заседяваш повече на масата, но всъщност студените температури стимулират метаболизма ти. А когато температурите падат, тялото произвежда повече кафява мазнина, за да се предпазва от студа. За разлика от бялата мазнина, която се трупа от храната, тази изгаря много повече калории, за да се топли организмът. Така че намали отоплението в жилището си и поддържай температура под 19 градуса по Целзий. През нощта не пускай никакво отопление. Друго много ефикасно решение е студеният душ. Три минути под душ с температура 20 градуса по Целзий стигат, за да изгориш 100-200 калории, без да правиш почти нищо.

 

Сънят ти е по-добър. Сънят се благоприятства от понижаването на телесната температура. Обяснението за това е, че тялото се подготвя да заспи, като понижава леко температурата си след 21 часа, това става в същото време, в което и сърдечният ритъм се забавя. Ето защо трябва да избягваш да спортуваш и да взимаш гореща баня през последните четири часа преди сън. А за целта проветри стаята си като отвориш широко прозореца, така ще помогнеш на организма си да се охлади. Легни си в хладко легло и поддържай температура под 19 градуса по Целзий в стаята. В същото време запази стъпалата си топли - това благоприятства разширяването на кръвоносните съдове и подлъгва тялото. То ще си мисли, че няма нужда повече да се затопля и така по-бързо ще се охлади.

 

Подобрява настроението. Студът действа върху мозъка като антидепресант. По този начин се отделя ендорфин.Така че малко профилактика на студено ще ти подейства добре.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия