Как да се закалиш през зимата [част втора]

2016-01-15 16:03:00
Как да се закалиш през зимата [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

През зимата се отключват всички вирусни заболявания и студът допринася за това. Ние ти предлагаме няколко основни начина да закалиш тялото си, така че то да не бъде толкова податливо на вируси.

 

 

Водни процедури. Започни с обтриване на тялото с хавлиена кърпа, натопена в студена вода сутрин и вечер. На следващия етап за закаляване премини към контрастните душове: облей се с топла вода (до 40 градуса) за 2-3 минути, превърти душа на студена за 10-30 секунди и пак върни към топлата. Повтори 5-10 пъти и завърши със студена вода. Практикувай контрастните обливания сутрин, по възможност не бърши водата от тялото си, а остави да изсъхне на въздух. Вечер може да взимаш хладен душ за минута преди лягане или отново контрастни душове, ако не ти пречат на заспиването. Най-екстремната процедура от водните е обливането от глава до пети с кофа ледена вода, но това упражнение не е за начинаещи, а за вече калени хора. Ако не ти понасят студените обтривания и контрастните душове (ще разбереш дали изборът ти е правилен според това как се чувстваш след процедурите, не би трябвало да изпитваш дискомфорт, а усещане за приятно освежаване и затопляне), пробвай друг воден метод – горещите фрикции с мокра топла хавлия. Разтривай тялото си с нея няколко пъти сутрин и вечер и постепенно организмът ти ще привикне да понася студа по-лесно. При обтриването водата се изпарява и отнема от топлината на тялото, което пък, от своя страна, активира отделянето на енергия и загряването му.

 

Снежни процедури.  Началният етап е бос/а по снега. Разбира се, само за няколко минути - щом стъпалата ти започнат да замръзват, избърши ги, обуй вълнени чорапи и топли обувки и продължи да се движиш още половин час с бърз ход. По ходилата се намират биологично активни точки, съответстващи на органите в тялото, и краткото им изстудяване ги закалява. Прави го периодично. Ако не се чувстваш подготвен/а за снежната процедура, може да започнеш с обливане на краката със студена вода в продължение на 2-3 седмици. След това при първото стъпване на снега само допри ходилата до ледената повърхност за няколко секунди и се обуй. Постепенно пристъпи към ходене по снега, когато си привикнал/а вече с усещането на студа. Обтриването със сняг е по-висшият етап на ледено закаляване, близък до моржуването. Гол/а до кръста, се разтъркваш с пухкав сняг (за да не нараниш кожата си) няколко пъти с енергични движения. Препоръчително е да си с шапка и ръкавици, както и да се прибереш веднага след процедурата на топло. Практикувай го 2-3 пъти седмично, при температура навън до минус 5 градуса и ако си напълно здрав/а и подготвен/а. Но в никакъв случай не си прави експерименти, защото можеш да се разболееш много сериозно, ако не си готов/а за този краен метод за закаляване.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия