Как да имаш по-добър сън

2016-01-04 19:02:00
Как да имаш по-добър сън
Снимка: iStock

Сънят е много важен и за жалост малко хора му обръщат внимание. Ето то какво имаш нужда, за да спиш добре и по колко часа трябва да си почива организма.

 

Младите трябва да спят не по малко от 7-6 часа на денонощие. През лятото продължителността на съня намалява, а през зимата организмът изисква неговото увеличение приблизително с половин час. Преди нощния сън много полезна би била кратка спокойна разходка на чист въздух. За спокойна нощ помага топла, но не гореща баня на цялото тяло или на краката, Във водата може да добавиш няколко капки лавандулово масло или настойка от лайкучка, липов цвят или мента. На тези, които се сблъскват с проблеми при заспиването, ще помогне интензивен масаж на мускулите на краката с мощна струя горещ душ. Но да се взима общ душ и да се разтрива тялото преди сън не се препоръчва - това не помага за добър сън.

 

 

15-20 минути преди вечерните водни процедури освободи краката си от обувките И чорапите и походи вкъщи боса. Полезно е за минутка в легнало положение да вдигнеш крака и да ги опреш до стената под максимално голям ъгъл. Народната медицина на много страни отделя на вечерните процедури за краката повишено внимание. В двора на китайския император държали щатни придворни, които наричали чесачи на пети. На стъпалото се намират основните рефлекторни зони и, разтривайки ги, ние настройваме организма към отпускане.

 

Разресването на косата с дървен гребен помага за по-добър сън. Такъв двуминутен масаж засилва кръвообращението на главата, сваля стреса и отпуска. Тази процедура обаче се препоръчва за жени със здрави коси. Причината за лошия сън може да бъде както празният, така и пълният стомах. Вечерният прием на храна трябва да бъде поне два часа и половина преди лягане. Преди сън не пий силен чай и кафе, независимо колко уморена се чувстваш. Няколко глътки мляко или билков чай ще те успокоят.

 

Цветът на чаршафите също има значение. Избери бежово-златистите цветове в различна интензивност и на синьо-сивата гама. В такива тонове се препоръчва да оформиш и спалнята: стените, килима, щорите, мебелите. Изключвай големите, ярки рисунки на тапетите и пердетата. В спалнята предпочитай мекото странично осветление – стенни или нощни лампи. Много дами погрешно смятат, че вечер е необходимо да вземат сънотворна таблетка и да си осигурат чрез нея спокоен и дълбок сън. Всъщност най-полезно е да изпълниш простите процедури, с които вече те запознахме

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия