Как да разбереш, че организмът ти е дехидратиран?

2016-01-13 15:59:00
Как да разбереш, че организмът ти е дехидратиран?
Снимка: iStock

Статистиката показва, че 25% от тийнейджърите не пият достатъчно количество вода, която да подсигури нужния за тях прием от течност. Положението при възрастните е същото, че даже и по-зле.

 

Доказано е, че недостатъчното количество питейна вода може да доведе до редица здравословни проблеми – инфекции на пикочните пътища, хронична умора, храносмилателни проблеми, тревожност и др.

 

Според учените цели 75% от населението на САЩ и Европа страда от хронична дехидратация. Това е изключително опасно, понеже водата съставлява около 60% от телата ни, 75% от нашите мускули и 85% от мозъка ни.

 

Виж кои са най-често срещаните признаци за дехидратация:

 

Чувстваш постоянна умора – водата внася кислород в организма, а колкото по-богати на кислород са клетките, толкова повече енергия ще имаш. Ако не консумираш достатъчно количество вода, тялото ти няма да получи кислород от кръвта и за да компенсира това, ще си го набави, като го изсмуче от клетките. А това съответно ще те накара да се чувстваш по-уморен, мрачен и апатично настроен.

 

 

Ходиш рядко до тоалетната – в последно време ходиш рядко до тоалетната, а когато го правиш урината ти е тъмно жълта или кафява. Това ясно показва, че организмът ти е дехидратиран. Повечето хора не обръщат внимание на количеството вода, което приемат, а недостатъчното количество урина, която се отделя, пречи на токсините да се изхвърлят от тялото. Цветът на урината може да ти покаже ясно дали приемаш достатъчно вода през деня. Ако е мътна – трябва да наваксаш с количеството вода до края на деня, ако е жълта или кафява – тялото ти е дехидратирано и задържаш течности, за да може организмът ти да поддържа жизнените си функции.

 

Имаш високо кръвно – дехидратацията уврежда кръвта и тялото има склонност към натрупване на излишни килограми, което води до по-бавен кръвен поток и по-високо съдържание на натрий в кръвта.

 

Имаш висок холестерол – когато човек не се храни нормално и не приема достатъчно течности, хелостеролът му се повишава.

 

Усещаш сухота в устата – ако не пиеш достатъчно вода, няма да се потиш, което показва, че токсините от всички вътрешни и външни органи няма как да се изведат от тялото. Това ще доведе до запушени пори и преждевременно състаряване на кожата.

 

Чувстваш се гладен малко след като си ял – обикновено гладът показва, че трябва да се яде, но понякога показва, че трябва да се пие вода. Гладът и жаждата подават сигнали в една и съща част на мозъка, което може да доведе до объркване от какво точно има нужда човек. Затова е добре, когато усетиш глад, а си ял наскоро, първо да изпиеш 1-2 чаши вода, да изчакаш да мине половин час и тогава да ядеш, ако все още си гладен.

 

Имаш обриви по кожата си – водата детоксикира и хидратира всяка част от тялото, включително и кожата. Когато не приемаш достатъчно вода, токсините се натрупват по кожата в резултат на различни кожни заболявания.

 

Боли те често гърбът – хрущялите на човешкото тяло се състоят от около 80% вода. Тя поддържа смазването на ставите с цел защита на тялото по време на интензивни натоварвания или неочаквано движение.

 

Имаш проблеми с храносмилането – без достатъчно количество вода отпадъците се движат през дебелото черво по-бавно, което може да доведе до нарушения в храносмилането. Когато организмът няма достатъчно вода, дебелото черво просмуква вода от храна, която консумираме. Това обаче увеличава възможността от развитие на запек, язви и други здравословни проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия