11 причини да пием вода

2012-03-23 14:14:00
11 причини да пием вода
Снимка: sxc.hu

Човешкото тяло е изградено от 55% до 78% вода, като всички тъкани и органи съдържат основно вода. В мозъка съдържанието й е 90%, в кръвта – 83%, в мускулите 75%, а в костната тъкан – 22%. Именно поради тази причини човек трябва да консумира достатъчно количество вода, защото тя има благоприятно въздействие върху психическото и физическото състояние на организма. Вижте за какво точно е полезна водата:

 

1. При главоболие – повечето хора започва да ги боли глава, когато не са пили достатъчно вода. Когато човек се дехидратира, започва да го боли глава, защото мозъкът сигнализира, че има нужда от вода. Затова се опитайте да преборите главоболието с няколко чаши вода.

 

2. Подобрява храносмилането – ако човек иска да повиши метаболизма си, той не трябва да пренебрегва пиенето на вода. Също така тя е полезна за хора, които имат проблеми със стомаха.

 

3. За отслабване – водата ускорява процеса на разграждането на мазнините и редуцира възможността за тяхното натрупване. Във водата няма никакви калории и затова успешно бори излишните килограми.

 

4. За по-здрави кости – когато човек пие достатъчно вода, неговите кости са здрави, а мускулните му влакна са предпазени от скъсвания и разтягания. Водата редуцира риска от навяхвания и наранявания по време на тренировки.

 

5. За хубав външен вид – за да изглежда човек свеж и млад, той трябва да има добра хидратация на кожата. Водата овлажнява кожата и повишава нейната еластичност, като в същото време подхранва тъканите и клетките й.

 

6. Повишава имунната система – когато човек консумира достатъчно количество вода, неговата имунна система се повишава и по-рядко се заразява от грип, простудни заболявания и инфекции на пикочните пътища.

 

 

7. Повишава концентрацията – водата подхранва мозъка и по този начин човек става по-концентриран и помни по-лесно. Препоръчително е хората винаги да имат под ръка шишенце с вода, за да доставят достатъчно количество на организма си.

 

8. По-добри спортни резултати - водата регулира телесната температура и консумацията й повишава издръжливостта, като същевременно тонизира и подхранва мускулите.

 

9. Намалява риска от рак – консумацията на вода води до намаляване на риска от развитие на рак на храносмилателната система и пикочния мехур.

 

10. Облекчава умората – водата помага на организма да се изчисти от вредните токсини. Дехидратацията може да навреди на работата на сърцето и да наруши снабдяването на клетките с кислород.

 

11. Повишава настроението – една чаша вода е напълно достатъчна да подобри настроението на човек. Просто мислете за пречистващата сила на водата, отпуснете се и се отдайте на релакс.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
lude7ina
преди 12 години

12. Жаден си

daq96
преди 12 години

Половината от причините не ми изглеждат много достоверни ама...

ccdesigns
преди 12 години

Една причина да пиеш вода:1. Ако не пиеш, ще умреш.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия