Каква храна е подходяща за всеки месец от годината [част втора]

2016-01-23 14:49:00
Каква храна е подходяща за всеки месец от годината [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки сезон и месец си има характерни храни за консумиране. Ето какво е добре да присъства всеки месец в менюто ти, ако искаш да си здрав/а, красив/а и във форма.

 

Юни. Шунка и целина. Винаги консумирай шунка с продукт, богат на натрий (заради диуретичния ефект). Би могъл/а да съчетаеш дори с диня, която има тези качества. Това е комбинация много популярна в Италия. Целината също е добър и достъпен вариант, а е и много полезна. Ако я консумираш сурова като салата, почиства зъбите и освежава дъха, стимулира храносмилателния тракт, бързо засища и така спомага за контролиране на теглото и др.

 

Юли. Люти чушки и тестени изделия. Вярно е, че не всеки обича люто, но ако нямаш проблем с това, добавяй лютите чушки във всяко ястие. Те намаляват нивата на свободните радикали, причинени от силното слънце по това време на годината (особено ако си на море), съдържат бета-каротини в количества, по-големи от тези на морковите. Богати са на витамин С, който стимулира регенерацията на кожата. От друга страна е хубаво през този месец да консумираш макарони, спагети и всякаква паста. Ако ги свариш по правилния начин, макаронените изделия имат свойства, които са полезни за линията.

 

 

Август. Морска риба и домати. Всички морски риби са идеални за този месец. Те са изключително богати на Омега 3 мастни киселини и намаляват риска от ракови образувания. Доматите пък действат като антиоксидант и предпазват целия организъм. Полезни са във всяка форма (сурови на салата, като сок, задушени, печени, дори пържени). Най-интересното е, че когато се приготвят с олио, благоприятният им ефект се увеличава.

 

Септември. Смокини и гъби. Смокините съдържат фибри и вещества, които благоприятстват на теглото и засищат. Гъбите пък съдържат много малко калории, страшно вкусни са във всяко ястие и стимулират имунната система.

 

Октомври. Грозде и орехи. Гроздето съдържа вещества, които обновяват кожата, придават блясък и подобряват видимо тена и еластичността. Пречи задържането на вода в организма. Орехите пък понижават лошия холестерол. Но не ги консумирай сурови в никакъв случай, защото съдържат гъбички.

 

Ноември. Тиква и кестени. Тиквата съдържа малко калории и е богата на бета-каротин. Кестените са особено полезни за спортистите, защото им осигуряват необходимите калории. Помагат за косопада, тъй като са богати на цинк и селен.

 

Декември. Леща и спанак. Лещата дава ценни елементи на организма и спомага за възстановяването му след тежък ден. Бързо засища, но нека се приготвя с по-малко мазнина, за да се усвои по-лесно. Спанакът защитава очите и съдържа витамин С.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия