Как да имаш тонус през зимата [част втора]

2016-01-11 19:02:00
Как да имаш тонус през зимата [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяка година с настъпването на зимата тонусът ти отслабва и постепенно апатията и умората те завладяват. Причината е, че студът отслабва имунната система на организма. Разболяваш се, настроението ти пада, постоянно ти е студено. Ето няколко начина, с които да укрепиш организма си.

 

Яж храни, богати на протеини. Протеините подновяват клетките в организма. В същото време те благоприятстват отделянето на хлорхидратна киселина от стомаха, която действа като дезинфектант на храносмилателния тракт. Също така стимулират дейността на черния дроб и улесняват изхвърлянето на отровите от организма. Недостигът на протеини предизвиква спад на имунната система, анемия, остеопороза, стопяване на мускулите. За да се предпазиш от това, всеки ден трябва да консумираш около 350г храни, богати на протеини. Това са: месо, яйца, риба. Това количество се разпределя между трите основни хранения.

 

 

Храни се три пъти на ден. Още по-добре ако го правиш и по пет. Гледай да си изградиш режим и да ядеш винаги по едно и също време. Безразборното хранене в различни моменти от деня и нощта може да нанесе сериозна вреда на доброто функциониране на имунната система. Защото непрекъснатото храносмилане изисква постоянна активност на стомаха. Това води до прекалено отделяне на стомашен  сок и отлагане на слуз върху лигавицата на дихателните органи, което, от своя страна, предоставя отлични условия за размножаване на бактерии и вируси. Вредният навик да похапваш презцелия ден – докато учиш, пътуваш, седиш пред компютъра или гледаш телевизия – предизвиква клетъчна свръхактивност, а това крие риск от модифициране на ДНК, тоест от развитие на ракови клетки. Претоварването на храносмилателната система води до физическа преумора и, подобно на нея, намалява защитните сили на организма. Това пречи на производството на бели кръвни телца - най-големите съюзници срещу болестите.

 

Мий си ръцете редовно. Вирусите, причиняващи инфекции на горните дихателни пътища, се предават чрез докосване на ръцете или при контакт със заразени предмети за общо ползване – дръжки на врати и прозорци, нещата в училище, местата за хващане в градския транспорт. По тях вирусите живеят часове наред. Ръцете трябва да се мият с вода и сапун много пъти на ден – преди всяко ядене, след всяко ползване на вещи. Когато вкъщи има болен, този навик може да ти спести заразяването.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия