Емоционално преяждане

2016-01-10 15:36:00
Емоционално преяждане
Снимка: freedigitalphotos.net

Много разочаровани момичета използват шоколада като лекарство за любовната си мъка. Това е така нареченото емоционално преяждане. Появява се тогава, когато се прибягва до храната, за да бъдат удовлетворени емоционалните потребности, а не само за задоволяване на гнева. Ако ти също от време на време се утешаваш с нещо сладко и това е твоят начин да реагираш на всеки неуспех, очевидно после ще възникне друг проблем – този с килограмите. И тогава дори класическите диети няма да ти помогнат, защото отказването от храна означава допълнителен стрес. Ето как да се справиш с емоционалното преяждане.

 

Първо. Преди да хапнеш, припомни си нещо, което ще ти помогне във всички моменти – запитай себе си дали точно от това имаш нужда. Това ще бъде като защитна реакция преди да сложиш някоя излишна калория в устата си заради стрес или мъка. Плюс това ако свикнеш да ядеш по-малко количество, мозъкът ти ще свикне с това и нататък няма да имаш проблем с това. Защото именно мозъкът те кара да ядеш. Колко пъти хапваш, защото стомахът ти го иска и колко, защото просто така решаваш или го правиш от скука? А яденето от мъка е най-лошо. Няма да запълниш така липсата на бившия си. Това е единственото в твоя вреда, така че се стегни.

 

 

Второ. Прави упражнения преди закуска. Стани 20 минути по-рано и ги посвети на нещо, което наистина си заслужава – грижа за стегнато и здраво тяло. Така ще знаеш, че постигаш и се трудиш за нещо. Спортът сутрин засилва метаболизма и с изразходването на повече калории се отделя ендорфин – хормонът на щастието и доброто настроение. Достатъчни са дори 8 минути сутрин. Така ще си изградиш режим и мозъкът ти ще бъде зает да гради режим и да мисли за резултатите. Няма да се вайкаш и да се мислиш за безполезна, защото имаш емоционални липси. И най-важното – няма да се тъпчеш със сладко или друго.

 

Трето. Ако хапваш нещо непрекъснато, то поне се ограничи да го правиш на всеки три часа, но пред това време не яж нищо. Необходимо е да си създадеш навик и да разбереш, че има време и място за хранене, а остатъкът от деня трябва да посветиш на нещо друго – да живееш и да вършиш задълженията си. Спри да запълваш времето си с ядене, открий и другите удоволствия от живота.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия