Каква храна е подходяща за всеки месец от годината [част първа]

2016-01-17 14:53:00
Каква храна е подходяща за всеки месец от годината [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки сезон и месец си има характерни храни за консумиране. Ето какво е добре да присъства всеки месец в менюто ти, ако искаш да си здрав/а, красив/а и във форма.

 

Януари. Зеле и качамак. Зелето, броколите и карфиолът са перфектен избор за първия месец от годината. Те са богати на каротеноиди, витамин С и фолиева киселина, тоест вещества, които подпомагат производството на антитела и бели кръвни клетки. Полезни са, когато се консумират сурови или приготвени на пара, овкусени само с лимон и зехтин. Другата полезна храна за януари е качамакът. Той стимулира и повишава нивата на серотонин в организма. Прави се от царевично брашно.

 

Февруари. Ечемик и червена цикория. Ечемикът съдържа разтворими фибри, които го правят изключително полезен за силуета и контролирането на теглото. В края на зимата имаш нужда точно то такива мерки, за да успееш да влезеш във форма навреме. Горчивите вещества в червената цикория притежават способността да изчистват токсините в човешкия организъм и да стимулират дейността на черния дроб.

 

 

Март. Зелена салата и риба. В този период на годината зелените салати и марулите са жизнено важни. Те помагат за преодоляването на пролетната умора – намаляват нервността, предпазват от депресия и действат засищащо (регулират количеството погълната храна). Това е страхотно, ако искаш да влезеш във форма. Марулята помага и ако имаш проблеми със съня – съдържа вещества, които го благоприятстват и възстановяват организма. Рибата пък помага срещу затлъстяването.

 

Април. Яйца и аспержи. Яйца за закуска ще ти дадат енергия за през целия ден. Те засищат и в същото време са бедни на калории. Богати са и на холин (витамин В4), който е отговорен за функционирането на мозъка. Яйцата предпазват от пролетна умора. Аспержите са изключително полезни за борбата с целулита. Богати са на калий и минерални соли с диуретично действие, имат отводняващ ефект и по този начин пречат на задържането на вода в организма (основното са появата на портокаловата кожа). Добре е да ги хапваш задушени, не варени.

 

Май. Кафяв ориз и череши. Кафявият ориз има действие срещу теглото и е богат на витамини от група В, което дава много енергия на организма. Черешите също имат много малко калории и в същото време са богати на разтворими фибри, което действа засищащо.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
foreversmall
преди 8 години

пълни глупости


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия