Как да се закалиш през зимата [част първа]

2016-01-05 19:30:00
Как да се закалиш през зимата [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

През зимата се отключват всички вирусни заболявания и студът допринася за това. Ние ти предлагаме няколко основни начина да закалиш тялото си, така че то да не бъде толкова податливо на вируси.

 

 

Нека става постепенно. Топлообменът на тялото се регулира от способността на кръвоносните съдове да се свиват и разширяват. Организмът трябва постепенно да свикне със закалителните манипулации, които прилагаш, ад да не причиниш вреда вместо полза. Започни с 5 минути всеки ден и постепенно увеличавай продължителността на процедурите и понижавай градусите на температурата на водата или въздуха, когато вече си готов/а. При редовно практикуване тялото привиква да реагира на студ и топлина, без да страда от резките промени. Лекарите съветват дори при настинка да не прекъсваш по-обикновените процедури като всеки дневна разходка на открито, често проветряване на стаята, в която лежиш (но без да правиш течение). Ако ти стане хладно, веднага се прибери, затвори прозорците, облечи се топло. Обтриването на тялото с мокра студена кърпа също може да продължи, тази манипулация освен профилактичен има и терапевтичен ефект при настинка с температура. Когато състоянието ти не позволява да се закаляваш, прекъсни до оздравяването си и после започни отново от начало – постепенно и редовно.

 

Въздушни процедури. Те са първите от програмата за закаляване. Започни с проветряване на помещенията (дома и офиса) няколко пъти на ден, дори при мразовито време, за по 5-10 минути. Най-добре отвори едновременно няколко прозореца, за да стане течение, а ти отиди в друга стая. Когато си вкъщи, направи си въздушна баня на студено – съблечи се и остави студения въздух да обгърне тялото ти, докато стоиш неподвижно или се движиш. Настръхне ли ти кожата, значи трябва да се облечеш бързо. Целта е да се освежиш и после да ти е приятно в топлите дрехи. Не прекалявай, организмът ти трябва да се пригоди първо, за да стане по-устойчив. Зимните разходки са задължителни всеки ден, но е необходимо да се съобразяваш с атмосферните условия. Ако е под нулата, не отлагай излизането – просто се разходи за по-кратко време. Не се навличай с прекалено много дрехи, защото едно изпотяване може да ти докара настинка. При вятър и висока влажност, също съкрати престоя си навън. Има ли мъгла - откажи се, това не е чист въздух. Слънчево и тихо ли е – може да се разходиш и 2-3 часа, най-добре в парка. Ходи със средно темпо, спирай от време на време да се поразкършиш, да клекнеш няколко пъти, потичай известно разстояние според силите си. Желателно е да не го правиш на пълен стомах. През почивните дни излизай извън града, по възможност в планината.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия