Как да се справиш със здравния дискомфорт по време на празниците

2015-12-28 12:02:00
Как да се справиш със здравния дискомфорт по време на празниците
Снимка: freedigitalphotos.net

Покрай обилното хапване, повечето алкохол и безсънни нощи, а и предвид грипа, който в момента върлува със страшна сила, е напълно възможно да се почувстваш зле физически. Ето няколко съвета как да се справиш със здравния дискомфорт, за да можеш да празнуваш щастливо остатъка от празниците.

 

Приемай витамин D.  През зимата много хора страдат от недостиг на витамин D. Това не е добре, защото този витамин, който се синтезира по естествен начин от клетките на кожата под въздействието на слънчевите лъчи, е изключително необходим за ефикасната защита срещу инфекции. Той ускорява активността на лимфоцитите, тези бели кръвни телца, които се борят с вирусите и бактериите. Когато дните са по-къси и навън мрачно и студено, прекарваш на открито значително по-малко време, отколкото през лятото в топлите дни, затова е нужно ежедневно да си набавяш витамин D чрез храната. За да възпреш инфекциите УНГ, както и белодробните, е важно да включваш в хранителното си меню яйца, пилешки черен дроб и мазна риба: сьомга, аншоа, риба тон.

 

 

При висока температура. Задължително се запаси си етерично масло от равенсара. То има антивирусен ефект и е препоръчително при почти всички зимни инфекции: грипни състояния, синузит, ангина, бронхит. Този вид етерично масло не е токсично и добре понася на почти всички (препоръчително е бременните и децата под 7 години да внимават). При грип или симптоми, наподобяващи грип, разтвори 50 капки от него в растително масло, тип макадамия, и добави същото количество ниаули, друго антивирусно етерично масло, особено ефикасно при висока температура, болки в гърлото и ушите. Използвай го за масаж на гърдите и гърба, два-три пъти дневно, в продължение на четири-пет дни.

 

Поемай витамини. Тъй като по празниците се срещаш с много хора (непременно ще се наложи да се събереш с някой настинал), вземи предварителни мерки и се зареди с витамини. Консумирай плодове – киви, портокали, мандарини, лимони; зеленчуци – зелен боб, броколи, спанак. Чай от мед и джинджифил също е страхотен метод да се запазиш здрав/а.

 

При хрема. Хремата се дължи на вируси. Туширай я с инхалация. Можеш да я направиш като дишаш над вряща вода и сложиш сода/сол. Друг начин е да разтвориш пет капки етерично масло от евкалипт и лавандула. Тези етерични масла действат на дихателните пътища. Инхалацията трябва да продължи около 15 минути. Същото помага и при кашлица.

 

При болки в гърлото. За да облекчиш възпаленото гърло, прави гаргара с лимонена вода. Изсипи сока от лимон в чаша хладка вода и добави лъжичка мед. Вместо с лимонена вода, можеш да направиш гаргара и като в топла вода сипеш сода. И двата метода действат.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия