Как да преодолееш неразположенията след празниците

2016-01-04 11:36:00
Как да преодолееш неразположенията след празниците
Снимка: freedigitalphotos.net

Ето че празниците са почти към своя край. Обикновено по това време има много преяли и препили. Ето как да се справиш със здравословните неразположения и те да преминат по-леко.

 

Главоболие. Вземи една шепа листа от мента (прясна или сушена). Остави листата да омекнат в малко хладка вода. После ги наложи върху челото и изчакай да подействат 15-20 минути. Повтори процедурата, ако се налага. Иначе още щом се появи главоболието, изпий чаша Кафе или кола: кофеинът, който се съдържа в тези напитки има свиващо кръвоносните съдове действие, което намалява силата и продължителността на мигрените. Изпий също две големи чаши вода, за да хидратираш добре организма си. Изолирай се от шума и легни за малко на тъмно, като дишаш дълбоко, за да заредиш с кислород мозъка си. А за да избегнеш това главоболие избягвай да консумираш алкохол на гладно, също така не смесвай различни алкохоли и задължително пий вода през цялата вечер.

 

 

Сухо гърло. Нуждаеш се от една супена лъжица риган. Остави ригана да се запари във вода - около 500 мл, Добре е да поври, докато се получи количество около една чаена чаша. Трябва да си правиш тази запарка по няколко пити на ден. Или просто направи количество, което да стигне за целия ден. Желателно е дневно да приемаш по три-четири чаши от нея, за да оправиш гърлото си. Ако гърлото ти е толкова сухо, че чак да ти е трудно да говориш, без да се закашляш, пий всяка сутрин топъл чай, в който си разтворил/а голяма лъжица мед. Не говори много и избягвай да пушиш. Можеш да смучеш бонбони с мед цяла вечер. За предпочитане е да пиеш червено вино, а не бяло или шампанско.

 

Безсъние. Трябват ти две супени лъжици оцет, две чаени лъжици мед, една щипка сода бикарбонат и една щипка бахар.  Разтвори меда, оцета и содата бикарбонат в чаша топла вода. Добави бахара, разбъркай добре и пий бавно. Също така недей да спиш прекалено дълго на следващия ден, макар да си си легнал/а на сутринта – така съвсем ще разбъркаш организма си и на следващия ден може да си уморен/а. Яж протеини (яйца, месо и т.н.) на всяко хранене. Избягвай сладките храни, тъй като те засилват сънливостта. Проветрявай помещенията.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия