Как да не преядеш по празниците

2015-12-27 19:00:00
Как да не преядеш по празниците
Снимка: freedigitalphotos.net

На всички ни е известно, че празниците са най-голямата опасност за фигурата. Обикновено тогава се събираш с много хора, ходиш на гости и доста често ти става тежко на стомаха. Всъщност има начин да си похапваш вкусно и доволно, без да преяждаш. Ето как.

 

Ако пълниш пуйка, пропусни ориза и месния пълнеж. Вместо това избери по-лека плънка – смеси ситно нарязани гъби и пилешки дробчета. Към тях добави червени боровинки, сол, червен и черен пипер. Замени ориза с козе сирене. А вместо картофи избери задушени здравословни зеленчуци. Така ястието ти ще бъде поне два пъти по-нискокалорично, отколкото с картофи.

 

 

Опитай да не пиеш много алкохол. Избягвай плодовия сок от кутия, както и газираните безалкохолни напитки. Избери доматен сок. Той съдържа само 4г захар на чаша за разлика от другите плодови сокове, които съдържат поне 10-15г. Можеш да поръсиш доматения сок с малко сол и червен пипер и сос Табаско, за да добие повече вкус. Избягвай също така концентратите и се задоволи с чаша шампанско. А ако избереш по-сухо, ще намалиш килокалориите с 50 на чаша.

 

Сосовете. Пропусни соса, които се приготвя с бяло вино и избери лек лимонов сос. Приготви го със 100г нискомаслено масло, ситно нарязан праз лук, прясно изцеден лимонов сок за по-приятен и свеж аромат.

 

Внимавай с баничките. Избягвай бутер корите за баница и вземи кори без масло. Вярно е, че корите с масло са по-вкусни, но са много по-калорични и шанса да ти стане тежко е голям. Заложи на по-здравословно тесто и намажи корите леко със зехтин.

 

Пропусни белия и кафявия шоколад, избери черния. Той е богат на антиоксидантни полифеноли, полезни за сърдечносъдовото здраве. Затова предпочитай черния шоколад пред млечния. Хапвай го по възможност без да пиеш алкохол. Към парченцето шоколад можеш да добавиш един лешник или бадем.

 

Избери домашната майонеза. Тя е много по-истинска и вкусна от купената. Ето как да я направиш – смеси едно яйце, сок от кисели краставички/лимон и сол. Започни да бъркаш с пасатора и успоредно с това наливай олио. Когато сместа се сгъсти сложи малко лимонтузу.

 

Може би храните, с които ти предложихме да замениш тези, които редовно ядеш не са толкова вкусни (с изключение на домашната майонеза), но с тях няма да ти стане толкова тежко на стомаха и няма опасност от преяждане. Разбира се номерът е да ядеш разумно и не в големи количества.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия