Как да си направиш полезен сандвич

2015-12-29 12:02:00
Как да си направиш полезен сандвич
Снимка: freedigitalphotos.net

След като вече те запознахме колко нездравословно е да ядеш готови пилешки хапки, редно е да те уведомим, че сандвичите и пилешките хапки могат да бъдат полезни, ако са приготвени по подходящ начин и с качествени продукти. Разбира се, това е най-възможно да се случи в домашни условия. Сандвичът в ресторант за бързо хранене съдържа до 25 г мазнини, пържените картофи до 23 г, а млечният шейк до 14 г. Ако теглото ти е около 40-50 кг, за теб препоръчителният дневен хранителен прием на мазнини е около 45-50 г. Ето малко информация за приготвените сандвичи в ресторант и тези у дома, както и рецепта, по която да си направиш сам/а вкусен сандвич.

 

Приготвен сандвич в ресторант. Месото, от което се правят сандвичите е най-евтино и затова има много тлъстини. Пържените картофи са нарязани на дълги тънки пръчици, за да се увеличи площта, която влиза в досег с мазнините. Така продуктите се пържат за по-кратко време. Но по този начин картофите поемат много повече мазнина. А напитката която си взимаш заедно със сандвича (например млечен шейк) съдържа много захар и мазнини.

 

 

Сандвич приготвен у дома. Той съдържа до 15г мазнини. Може да бъде приготвен с пълнозърнесто хлебче (въпреки че те са доста безвкусни на тийнейджърите, затова може и с обикновен хляб). Картофите са необелени, нарязани са на едри парчета и са запечени във фурната с малко зехтин. По-добре е картофите да се готвят със зехтин вместо с олио. Измий ги хубаво с четка под течаща вода и не ги бели, защото картофените люспи съдържат много полезни хранителни вещества. Млечният шейк можеш да замениш с прясно изцеден плодов сок, обогатен с витамин С.

 

Когато приготвяш бъргъри, пилешки хапки или друга „нездравословна” храна у дома, можеш да избереш качествени и пресни продукти и ще си сигурен/а, че в тях няма ненужни подобрители.

 

Ето и рецептата за вкусен домашен сандвич. Необходими продукти за 4 порции: 2 филийки хляб (какъвто обичаш), 1 чаена лъжица сухи подправки, 4 супени лъжици прясно мляко, 1 малка глава червен лук, 450г телешка кайма от крехко, нетлъсто месо, сол и черен пипер, 1 чаена лъжица зехтин.

 

Начин на приготвяне.  Включете фурната да се загрее до 200 градуса. Махни коричките от филийките, надроби ги на едри късове и ги сложи в дълбока купа да се накиснат с млякото и подправките. Остави хляба да покисне 2-3 минути, след това го намачкай хубаво с вилица. Обели лука, нарежи го на дребно и го добави към предварително намачкания хляб. Добави накълцаното месо и по една щипка сол и черен пипер. Разбъркай сместа първо с дървена лъжица, а после я омеси добре с чисти ръце. Раздели сместа на 4 части и от всяка част оформи кръгла питка с дебелина около 1 см. Намажи хубаво тавичката със зехтин. Наредете оформените сандвичи в тавичката. Печи ги около 10 минути в нагорещената фурна. Обърни ги и печи още 10 минути. Сервирай бъргърите със запеченото хлебче, с лист от маруля и нарязани домати. Вкусно, нали?

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
dreamwalker
преди 8 години

Не ти, със сигурност.

Fisherman
преди 8 години

кой ви каза,че каймата е полезна

npp
преди 8 години

До dreamwalker: защо мислиш така?!

dreamwalker
преди 8 години

"Полезен сандвич" е оксиморон.

npp
преди 8 години

най-здравословно ще е да си направиш и изпечеш пълнозърнест хляб от био пълнозърнесто башно, да си смелиш кайма от био месо, и да си намериш био прясно мляко, и после да си направиш сандвича с тези продукти

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия