Няколко храни, които трябва да избягваш

2013-11-09 14:29:00
Няколко храни, които трябва да избягваш
Снимка:freedigitalphotos.net

Каква ли информация не намираме в интернет, когато потърсим как да се храним здравословно. Понякога изборът може да бъде труден и объркващ, а знаем, че здравето е най-важно. Сега ще ти изброим някои храни, които е добре да изключиш от менюто си или поне да ограничиш до голяма степен.

 

Замразени ястия.Съществуват много малко марки замразени храни, които си струват. Повечето са претъпкани с консерванти, сол, мазнини и други изкуствени съставки. Също така повечето замразени храни са минали през предварителна термична обработка, която е свела хранителните вещества до минимум, а след като ги сложим в микровълновата у дома може да сме сигурни, че не е останало нищо полезно в тях.

 

Бял ориз. Колкото и да е вкусен, повечето хора не знаят, че предварително от него са извлечени повечето полезни хранителни вещества. Дори „обогатения" бял ориз не е достатъчно хранителен, колкото е кафявия. Кафявият ориз се разгражда по-бавно в организма и не предизвиква рязък скок на кръвната захар, за разлика от белия.

 

 

Дълготрайни месни продукти. Дълготрайните колбаси, деликатесните меса, беконът и други месни продукти, които употребяваме ежедневно са пълни с нитрати и други консерванти, които са причина за рак. Препоръчва се да се консумира месо в необработено състояние, което не съдържа такива консерванти и не е вредно.

 

Пуканки за микровълнова. Това е една от най-нездравословните храни. Царевицата е генномодифицирана, съдържат много сол, а също така и консерванти, които подсилват вкуса. Ако обичаш пуканки, не си купувай от тези за микровълнова, а си направи вкъщи сам/а в тенджера и сложи на вкус здравословни съставки и не много сол.

 

Маргарин. Трябва да знаеш, че не консумираш маргарин само, когато си го мажеш на филия сутрин за закуска. Той се съдържа в повечето преработени храни. Той е изключително вреден и носи риск от сърдечни заболявания. Маслото не е толкова вредно, колкото се смята, че е. То съдържа наситени мазнини. Но ако не ти харесва на вкус или не обичаш, най-добре се придържай към зехтина или лененото масло, не и към маргарина.

 

Енергийни блокчета. Изглеждат напълно здравословни и особено ако сме на диета или хранителен режим, са добра алтернатива. Но не всички, трябва да четеш етикетите и да внимаваш какво купуваш. Повечето такива барчета съдържат преработен соев протеин и рафинирана захар, които допринасят за хронични заболявания.

 

Соево мляко и други соеви заместители. Ако се опитвате да се откажете от кравето мляко за сметка на соевото, недейте. Заблуда е, че соевите продукти са здравословни. Почти всички соеви съставки са генномодифицирани, а също така се обработват с токсични химикали, които водят до репродуктивни проблеми и рак. Соята, която не е ферментирала, съдържа фитоестрогени, които могат да нарушат хормоналният баланс в човешкия организъм.

 

„Диетични продукти". Повечето такива продукти съдържат подсладители, които са изключително вредни. Причиняват неврологични увреждания, стомашни проблеми и ендокринни нарушения. Намаленият състав на калории е постигнат по изкуствен начин, чрез замяната на естествени вещества с изкуствени, което ги прави още по-вредни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия