Здравето на устата

2016-01-14 16:46:00
Здравето на устата
Снимка: freedigitalphotos.net

Устната кухина за жалост е източник на много инфекции. Така че не бива да пренебрегваш появата на лош дъх или афта. Ето какво трябва да знаеш за тези проблеми.

 

Афти. Това са малки лезии (ранички), бели или сивкави на цвят, които се появяват по езика, меката част на небцето, вътрешната страна на бузите. Броят им е различен, но    когато са много, затрудняват сериозно процеса на хранене и говорене, защото са болезнени. Все още не е ясна точната причина за тези възпаления в устата, но според лекарите стресът, на който сме подложени в съвременния свят, и нараняването на нежните тъкани в устната кухина като лигавицата, са основните провокиращи фактори за образуването на тези язвички. Други вероятни причинители на афти могат да бъдат цитрусите или плодовете, богати на киселини, неподходящите четки за зъби с прекалено твърди повърхности, неточно поставените брекети или други коригиращи дентални приспособления по зъбите.

 

 

Херпеси. Тези мехурчета, които се появяват по устните или около тях, са причинени от вируса на херпес симплекс (HSV-1 и HSV-2) и са пълни с инфекциозна течност, която е заразна. Обикновено пришчиците излизат малко преди да се разболееш от грип, по време на силно напрежение или след преживян стрес. Предвестници за появата на херпес могат да бъдат различни оплаквания като болезнени места около устата и по устните, за червено гърло, подути лимфни възли по врата, зад ушите или другаде по тялото, треска, висока температура. Ако често ти излизат херпеси по устните, е необходимо да се консултираш с лекар, който да ти препоръча противовирусна терапия с подходящи медикаменти.

 

Лош дъх. Този проблем е все по-често срещан и се появяват все повече освежаващи води за уста и други продукти за справяне с него. Важно е обаче да се знае, че лошият дъх не е само неприятен знак за теб и околните, че прекаляваш с някои храни, че пушиш или че не си миеш достатъчно старателно зъбите и не поддържаш добра устна хигиена. Може да се дължи на вътрешно заболяване като респираторна инфекция (пневмония или бронхит), хроничен синузит, диабет, хроничен киселинен рефлукс, постоянно течащ нос, проблеми с черния дроб или бъбреците. Ако нямаш подобни оплаквания, консултирай се с лекар, който да ти препоръча правилна паста за зъби и какви мерки да предприемеш, за да спре лошия дъх.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия