Речник на веществата, съдържащи се в храните [част трета]

2016-01-21 17:32:00
Речник на веществата, съдържащи се в храните [част трета]
Снимка: freedigitalphotos.net

Често, когато четеш етикетите на опаковките на храните, които консумираш прочиташ думи, които не знаеш точно какво означават, нали? Ние ще ти дадем кратка дефиниция на тези вещества.

 

Холестерол. Мазно вещество, което постъпва в организма с храните от животински произход, но се произвежда и от черния дроб. Холестеролът е част от клетъчните мембрани на всички клетки в човешкото тяло и изпълнява важни задачи в организма. При повишено съдържание в кръвта холестеролът улеснява образуването на жлъчни и бъбречни камъни и се отлага по кръвоносните съдове (атеросклероза). Това затруднява кръвообращението и причинява различни заболявания.

 

 

Хранене. Основен жизнен процес, при който организмът приема и усвоява храната. Храната е единствен източник на енергия и градивни материали за човешкия организъм.

 

Хранителни вещества. Химични съединения, необходими за съществуването на човешкия организъм, които той си доставя чрез храната. Основни хранителни вещества са въглехидратите, белтъците и мазнините. Те представляват органични съединения, т.е. срещат се само в живата природа. Доставят на човешкия организъм енергия и градивни материали. Към хранителните вещества се отнасят витамините, минералните соли и водата, без които съществуването на организма е невъзможно.

 

Хранителни продукти. Продукти, които човек използва за храна - хляб, месо, мляко, яйца, плодове, зеленчуци. В хранителния продукт се съдържат различни по вид и количество хранителни вещества.

 

Храносмилане. Основен етап в храненето, процес на механична и химична преработка на храната в храносмилателната система, при който хранителните вещества в поетата храна се разграждат до малки просто устроени молекули, които кръвта може да пренесе до всички клетки.

 

Покрай всички хранителни вещества и продукти не забравяй за водата. Тя е важна съставка на всяка клетка от тялото. Без вода клетката не може да функционира и умира. Благодарение на нея организмът е в състояние да усвоява хранителните вещества. Хубаво е да пиеш повече вода през деня. Препоръчителното количество на ден е 1-2л. Поемай много течности, за да не се обезводниш. Ако устата ти е пресъхнала, усещаш жажда или имаш главоболие, веднага пий чаша вода. Още повече ако спортуваш, трябва да поемаш повече течности, защото по време на тренировка се потиш обилно и тялото ти губи вода.

 

Първата и втората част от статията четете тук и тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия