Пубертетът [част втора]

2016-01-13 17:32:00
Пубертетът [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Пубертетът е възрастта, в която навлизащите в тази фаза започват по-дълго да се застояват пред огледалото. Виждат промените, които настъпват в тялото им и как постепенно започват да порастват. Нещо се случва със самите тях – объркани се и страшно много въпроси изникват в главата им. Детството си отива. Това е периодът на пубертета. Равновесието е нарушено, характерът става променлив, подрастващите стават доста по-емоционални. Тийнейджърите откриват духовните ценности през целия период – вълнуват се от красотата, от доброто, от истината, появяват се големите страсти, ревност и подозрителност. Всички промени, които се извършват в тялото са напълно естествени и няма място за притеснение. Ако и ти си един от тези, които навлизат в пубертета, продължавай да четеш, ще ти дадем още информация.

 

 

Какво става с психиката ти? В периода на пубертета настъпват характерни промени в психиката на младите хора. Момичетата и момчетата в този период са склонни към романтични настроения. Появяват се непознати до тогава вълнения, свързани с присъствието на любимото момче или момиче. Навлизането в интимното пространство на любовта става постепенно, изисква деликатност и търпение. Откриването на тайните на любовта е продължителен процес и се отразява неблагоприятно, както прибързаното осъществяване на сексуални контакти без пълноценно да са преживени вълнуващите етапи на постепенното взаимно откриване и сближаване, така и пълното ограничаване от каквато и да е интимност, еротични вълнения и опит. Психичните промени през този период са свързани с възприемане на собственото непрекъснато променящо се тяло. Почти няма младеж или девойка, които в тази възраст да не се притесняват дали външността им е достатъчно привлекателна и дали ги харесват. Повишава се впечатлителността, склонността към фантазиране, а понякога се наблюдава и повишена раздразнителност. Естествено е младият човек да се чувства понякога по-нервен, напрегнат и избухлив, да проявява по-голяма крайност в реакциите си от безпричинна тъга до неудържим ентусиазъм.

 

С навлизането в пубертета нараства потребността от по-самостоятелно и независимо съществуване. Това е възраст на активно експериментиране на различни варианти на съществуване и многобройни избори, които трябва да направиш, изграждайки себе си. Да имаш собствена позиция, след като си се запознал/а с чуждите мнения. Пубертетът е вълнуващо време. Ти се утвърждаваш като независим човек със собствено мнение и възгледи. Да се адаптираш към света на възрастните, означава да направиш своя избор на здравословен начин на живот. Ако съзнателно положиш усилия да се грижиш за себе си, това ще ти помогне да се чувстваш уверен/а и ще ти даде възможност да бъдеш в добра форма.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия