Как да помниш по-лесно

2015-12-09 17:00:00
Как да помниш по-лесно
Снимка: freedigitalphotos.net

Трудно ти е да помниш телефонни номера, понякога забравяш рождените дни на близките си, дори ти е трудно да запомниш какво трябва да купиш преди да се прибереш. Най вероятно си твърде разсеяна и в мислите е нещо/някой друг. Но може и причината да е просто слаба памет. Ето какво да правиш, за да престанеш да забравяш.

 

Произнасяй на глас. Открита е техника, благодарение на която можеш да запомниш всичко бързо, и то задълго. Направено е изследване и по време на опитите са използвани три групи студенти, чиято с задача била да запаметят кратък текст. На първата група е дадено указание да четат наум, без да произнесат дори една дума. На втората група им е било позволено да четат, като само движат устните си, но без да произнасят силно думите. А третата група - всеки, след като го прочете, веднага да го разкаже на висок глас на друг човек. Опитът доказал предположенията, че студентите от третата група са запомнили най-лесно и най-качествено текста. Затова се стига до заключението, че за да запомниш дадена информация, е важно първо да я произнесеш на глас. Най-добрият вариант е да я кажеш на някого, който не я знае, защото така подсъзнателно се съсредоточаваш да му предадеш цялата същина на информацията. При липса на такъв човек може да я кажеш и на себе си пред огледалото. Самото артикулиране на думите активира възможностите на паметта ти. А когато не само произнасяш, но и ясно чуваш произнесените думи - тоест изричаш ги на висок глас, тогава възможността за запомняне е още по-голяма.

 

 

Информацията трябва да достигне до сетивата. Специалистите са категорични колко важна роля играят сетивата за паметта: говор, слух, зрение, дори докосване. Затова се препоръчва винаги, когато се опитваш да запомниш важна информация, да я произнесеш на висок глас, да се съсредоточиш да я чуеш отново и дори да си измислиш някакъв жест, които да изпълняваш, докато я повтаряш. Може да е всичко - сгъване и разгъване на пръстите или въртене на китката. Важното е жестът винаги да е един и същ и да го изпълниш няколко пъти, докато повтаряш това, което се опитваш да запомниш. След това, ако паметта ти изневерява, дори само изпълнението на съответния жест, ще я събуди отново. Другите може да те гледат странно и да си помислят, че това е тик, но направиш ли го няколко пъти, повече няма да има нужда да го повтаряш. А и важното е, че ти си разбираш значението на даденото движение.

 

Този метод за запомняне може да ти послужи най-вече в училище, когато имаш да учиш дълъг и скучен урок.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия