Как да се справиш с мързела

2015-11-25 12:56:00
Как да се справиш с мързела
Снимка: iStock

На всеки от нас му се случва от време на време да го мързи. В такъв момент отлагаш ангажиментите, които имаш., гледаш да не правиш нищо и се отказваш и при най-малкото положено усилие. Нормално е понякога да искаш просто да си помързелуваш, но ако това състояние те преследва често, то трябва да направиш нещо по въпроса:

 

Тренирай, спи и релаксирай – понякога ни мързи, защото нямаме достатъчно енергия. За да се сдобиеш с енергия, трябва да си починеш хубаво и да се наспиш, колкото ти е нужно. Също така може да потренираш, за да повишиш тонуса си.

 

 

Мисли са ползите, които ще имаш, ако не мързелуваш – вместо да съсредоточаваш вниманието си върху трудностите и препятствията, по-добре мисли за ползите, които ще имаш, ако се потрудиш. Когато се фокусираш върху трудностите на дадена задача, ще се почувстваш обезкуражен и няма да имаш желание да предприемеш каквито и да е било действия.

 

Направи една голяма задача в няколко по-малки – доста хора се отказват от някои задачи, защото ги смятат за много големи и трудни. Ако обаче разбиеш една голяма задача на няколко по-малки, то тогава нещата се променят и ситуацията няма да ти изглежда толкова плашеща. Този подход е подходящ както за задачите, които имам да свършим, така и за целите, които сме си поставили.

 

Мисли за последствията – помисли си хубаво какво ще се случи, ако мързелуваш и не изпълниш задачите, които имаш.

 

Не отлагай нещата – отлагането също може да се приеме като вид мързел. Ако имаш нещо да свършиш, по-добре го направи сега, а не след време.

 

Постарай се да станеш като успелите хора - със сигурност около теб има много успели хора, на които се възхищаваш. Учи се от тях, говори с тях и им искай съвети, когато имаш нужда. И не забравяй, че успелите хора не позволяват мързелът да ги завладее. Това става, благодарение на серия от ежедневни навици, които с течение на времето стават част от живота ти.

 

Мотивирай се – често ни мързи, защото ни липсва достатъчно мотивация. Опитай се да повишиш мотивацията си чрез визуализации, мислейки си за важността на дадената задача чрез даване на официално обещание пред самия теб.

 

Научи се да приемаш задачите като упражнение – приеми, че всяка задача е упражнение, чиято цел е да те направи по-силен, по-решителен и по-уверен.

 

Прави нещата едно по едно – ако си мислиш, че имаш прекалено много неща за правене, най-вероятно ще се чувстваш претоварен и съответно ще те налегне мързелът. Затова прави нещата едно по едно, а не наведнъж.

 

Използвай въображението си - със сигурност си наясно с факта, че въображението има огромно влияние върху психиката, навиците и действията. Затова е добре да си представяш как преодоляваш дадена задача с лекота, енергично и с доза ентусиазъм.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия