От какви храни има нужда организмът ти

2015-11-22 11:15:00
От какви храни има нужда организмът ти
Снимка: freedigitalphotos.net

За да бъдеш здрав/а, трябва да приемаш разнообразен тип храна. По този начин ще си набавяш всички съставки, от които организма ти има нужда. А ето кои са те.

 

Въглехидрати. Въглехидратите се съдържат главно В растителните храни. Те биват различни видове захари и скорбяла (нишесте). В организма се разграждат до глюкоза (вид проста захар), която чрез кръвта достига до всички клетки и е техен основен източник на енергия. Ако глюкозата е повече от нужното на организма, тя се превръща в мазнини и се складира в тялото. Скорбялата е по-сложно устроена, разгражда се по-бавно и по-дълго време осигурява енергия за организма. В плодовете, зеленчуците, ядките въглехидратите са заедно с влакнини, минерали, витамини, белтъци, мазнини, вода. Това забавя разграждането им.

 

Белтъци. Те участват главно в изграждането на клетките на тялото. Нуждата от  тях се увеличава в периодите на растеж и възстановяване след боледуване или нараняване.

 

Мазнини. Мазнините са част от клетъчните мембрани на клетките в организма, осигуряват на тялото топлинна изолация и енергиен резерв, подпомагат усвояването на витамините A, D, Е и К. В големи количества обаче мазнините могат да причинят сериозни заболявания.

 

 

Витамини. Най-много витамини има в пресните плодове и зеленчуци. Те не са източник на енергия или градивни вещества, но са изключително важни за нормалното протичане на всички процеси В организма. Укрепват устойчивостта към болести, подпомагат растежа и пълноценното усвояване на хранителните вещества.

 

Минерали. Минералите, също както и витамините, са нужни на организма В малки количества, но са жизнено важни за него. Ако отделни минерали (и витамини) липсват в храната, се разбиват определени заболявания. Калцият и фосфорът са важни за здравината на костите и зъбите, желязото за кръвта, натрият - за кръвното налягане. Балансираното хранене със сигурност осигурява нужното количество минерали.

 

Хранителни влакна. Влакнините(фибрите) са група въглехидрати, които не се разграждат от организма. Съдържат се в растителните храни. Те са изключително важни - помагат на тялото лесно да изхвърли ненужните вещества и така го предпазват от разболяване; забавят темпото, с което организмът усвоява въглехидратите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия