До какво води манията ти да бъдеш слаба

2015-11-17 17:42:00
До какво води манията ти да бъдеш слаба
Снимка: freedigitalphotos.net

Много момичета искат да изглеждат като модели, за да бъдат по-привлекателни и да впечатлят мъжката част от аудиторията. Заради този техен стремеж се подлагат на какви ли не диети и това изобщо не е здравословно. Не забравяй обаче, че няма правила как да изглеждат хората. Всеки харесва различен тип момичета. Ето какво трябва да знаеш относно здравословното тегло.

 

Фигурата. Много хора смятат, че трябва да изглеждат по определен начин. Нормално е да искаш да изглеждаш добре, но е нереалистично да изглеждаш като моделите от подиумите. Външният вид на звездите е резултат от грижите на огромен екип, много пари, време, диети и сериозни физически натоварвания. Не забравяй, че различните хора харесват различни фигури. По-важно е да се чувстваш удобно в своето здраво тяло.

 

Нормално тегло. Нормално е да качиш няколко килограма над нормата, докато растеш, тъй като тялото има нужда от допълнителна енергия, съответно мазнини, за да се справи с промените (физически и психични) през пубертета. Между 9 и 18 години почти се удвоява теглото. Ако се опасяваш, че теглото ти е над нормата, поговори с родителите си или с личния си лекар. Лекарят ще изчисли индекса ти на телесна маса в зависимост от килограмите, височината, възрастта и пола. Ако индексът показва, че теглото ти е наднормено, лекарят ще те посъветва как да свалиш излишните килограми.

 

Опасните диети. Някои хора се подлагат на доста крайни диети - ядат само супа или пият таблетки за отслабване. Тези методи дават бързи резултати, но са опасни, а и свалените килограми се възстановяват много бързо, когато се върнеш към обичайния режим на хранене. При подобни диети не се приемат достатъчни количества от важните за организма хранителни вещества и може да се стигне до сериозни заболявания.

 

 

Хранително разстройство. Хранителните разстройства са тежки заболявания, предизвикани от емоционални и психични причини, а не от храната. При анорексията болните не поемат почти никаква храна, защото смятат, че са твърде дебели, въпреки че теглото им е много под нормата.

 

Страдащите от булимия, обратно, поемат огромни количества храна, но след това повръщат, за да не пълнеят. Ако мислиш, че ти или някой твой приятел страда от хранително разстройство, сподели с възрастен, на когото имаш доверие. Колкото по-бързо бъде излекувано заболяването, толкова по-малки ще са пораженията, причинени от него.

 

Сваляне на килограми. Най-добрият начин да регулираш теглото си е балансираното хранене и редовното физическо натоварване. Отказването от нездравословната храна и заниманията със спорт са добро начало, ако искаш да си във форма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия