Кои съблазнителни храни всъщност ни помагат да отслабнем?

2014-05-12 19:31:00
Кои съблазнителни храни всъщност ни помагат да отслабнем?
Снимка: freedigitalphotos.net

Съблазнителните храни са навсякъде около нас, особено, когато се опитваме да отслабнем. Но много храни, които са придобили лоша слава не са толкова страшни, както повечето хора мислят. Научете кои изкусителни лакомства действително може да ви помогнат да отслабнете и реално не са толкова опасни за талията ви.

 

Яйца. Когато става дума за здравословно хранене, няколко храни предизвикват много дискусии, като например яйцата. Най-новите изследвания показват, едно яйце на ден е безопасна и питателна храна. Оказва се, че ако закусвате яйца, това ще увеличи шансовете за отслабване. Причината: яйцата са пълни с протеин, който изисква повече време за храносмилане. Яденето на протеини сутрин държи стомаха пълен, така че ви се яде по-малко по време на останалата част от деня.

 

Стек. В продължение на доста години, здравните експерти са ни увещаваха, че трябва да ядем по-малко червено месо. Но пържолата не винаги влияе зле на талията. В действителност, нетлъсто говеждо месо има толкова наситени мазнини, колкото подобен размер пилешки гърди без кожа. Подобно на яйцата, пържолата е пълна с протеин и може да ви накара да се чувствате сити по-дълго. За да получите достатъчно протеин с по-малко мазнини, изберете филе или други немазни меса.

 

 

Свинско. Каквото и да си говорим, свинското има лоша репутация, защото се смята за твърде мазно. Оказва се, че всъщност не е точно така. Днешното свинско е с 31% по-малко мазно, в сравнение с това от преди 20 години. Затова спокойно можем да кажем, че свинското месо е  страхотен източник на протеин, подобен на този на говеждото месо.

 

Тестени изделия. Вместо да избягвате тестените изделия, когато сте на диета, най-добре хапвайте пълнозърнести храни. Не бива да прекалявате с грамажа, но не е хубаво и да се отказвате от всичко тестено. Изследванията показват, че хора, които ядат няколко порции пълнозърнести храни на ден, са по-склонни да отслабнат и да поддържат здравословно тегло. Според проучване, яденето на пълнозърнести храни, вместо рафинирани зърнени храни също може да помогне за изгарянето на мазнините около корема.

 

Ядки. Те могат да бъдат с високо съдържание на мазнини, но това е полезно. Също така са богати на хранителни вещества, протеини и фибри, които могат да помогнат за стабилизирането на кръвната захар. Разбира се, вие ще получите няколко допълнителни грама мазнини от шепа ядки, но си струва, ако те ви помогнат да  избегнете храни като бисквитки или други сладкиши. Ядките съдържат полезни мазнини, които са ненаситени, а орехите са богати на омега-3 мастни киселини.

 

Кафе. Кафето попада в категотия "лоши" продукти, когато пиете твърде много от него (четири или повече чаши на ден) или го смесвате със сметана, захар или ароматизирани сиропи. Ако го пиете черно, можете да ускорите метаболизма си без излишни мазнини и калории. Просто го пийте черно и без захар. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия